Arad. Un plan vechi dar frumos al Primăriei Arad bate pasul pe loc de ani de zile. Extinderea Parcului Reconcilieii Româno-Ungare, căci despre acest proiect e vorba, a fost iniţal blocată de legislaţie, la momentul la care Municipalitatea arădeană dorea să cumpere casele dărăpănate din zonă pentru a le demola şi a elibera spaţiul până la Turnul de apă. După ani buni, în 2014, după ce Primăria şi-a schimbat strategia privind extinderea şi şi-a aliniat dorinţele legislaţiei, părea că lucrurile s-au pus în mişcare. Licitaţia organizată exact pe tema extinderii parcului venea fără doar şi poate să susţină această idee. Organizarea licitaţiei şi desemnarea câştigătorului indicau faptul că lucrurile au luat-o pe drumul cel bun. Nici pe departe. La ora actuală extinderea parcului e blocată de contestaţiile la licitaţie iar reprezentanţii Primăriei se îndoiesc că, în atare condiţii, lucrările vor putea începe în acest an!
Totul era pregătit pentru şantier. În bugetul local fusese cuprinsă, încă de la începutul anului, suma de peste 500.000 de euro pentru lucrare, licitaţia fusese organizată în ianuarie, firmele se dovediseră interesate de investiţie, iar luna februarie venise cu desemnarea câştigătorului. De aici însă…
Mai exact, de câteva luni semnarea contractului cu firma aleasă câştigătoare de comisia de licitaţie e amânată din cauza contestaţiilor depuse, ultima dintre acestea (mai exact cea de a doua) nefiind încă soluţionată.
„E greu de estimat momentul în care lucrările vor începe, în condiţiile în care au apărut contestaţii în urma procedurilor de licitaţie. Banii au fost alocaţi prin buget şi sperăm ca lucrările să înceapă în 2014„, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Corina Drăghici.
Şase oferte bune
Istoria licitaţiei e scurtă: Primăria a publicat anunţul de licitaţie pentru lucrări de modernizare şi extindere a Parcului Reconcilierii Româno-Maghiare în ianuarie; şapte firme au depus oferte, din care şase s-au calificat; deschiderea ofertelor s-a făcut pe 11 februarie şi s-a stabilit câştigătorul; în martie, una dintre cele cinci firme refuzate a depus contestaţie; Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a respins motivele de ordin tehnic invocate de firma contestatară; a urmat o nouă evaluare a celor şase oferte calificate iniţial comisia menţinând acelaşi câştigător; firma a depus, însă, o a doua contestaţie, invocând alte motive de ordin tehnic; contestaţia numărul doi este în curs de soluţionare.
Cât de departe?
Ca atare, lucrările, programate iniţial să înceapă în primăvară, au fost amânate. Până când? Greu de spus, în condiţiile în care e posibil ca firma să meargă mai departe chiar dacă primeşte răspuns negativ de la Comisia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor. Mai exact, să se adreseze jusiţiei pe acest subiect, caz în care demararea lucrărilor n-ar mai putea avea loc în acest an.
Pentru modernizarea Parcului Reconcilierii Româno-Maghiare, Primăria a pus la bătaie 2.393.278 lei, adică peste 500.000 de euro, din care 1.400.000 de lei de la Guvern. Intenţia a fost de a face reparaţii, dar şi de a extinde zona parcului până la Turnul de Apă (monument istoric datând din 1890, înalt de 35 de metri). Se doreşte ca între parc şi turn să fie realizată o alee pietonală, completată de mobilier urban şi diverse decoraţiuni, de copaci şi gard viu. La toate acestea s-ar adăuga un mic părculeţ şi o fântână arteziană cu jeturi ţâşnind din pavaj.
Scurtă istorie a reconcilierii
Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare a fost inaugurat în 2005, după o investiţie de aproximativ 13 milioane de lei, din care 10 milioane de la Guvernul României pentru construirea Arcului de Triumf. Totul, după ce în 2004, aici a fost amplasată Statuia Libertăţii, monument maghiar care a fost ridicat în anul 1880, la comemorarea execuţiei a 13 generali revoluţionari, ucişi la Arad în urma Revoluţiei de la 1848-1849. Monumentul, înalt de 12 metri, fusese demontat în 1924, la ordinul Guvernului Ionel I.C. Brătianu şi păstrat în Cetatea Aradului până la reinstalare.
Atracţia turistică
Parcul Reconcilierii Româno-Ungare a devenit locul în care comunitatea maghiară din judeţ îşi organizează sărbătorile sau îşi comemorează eroii, dar şi punct de atracţie turistică pentru maghiarii aflaţi în vizită în Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!