ARAD. Consilierii locali municipali au aprobat în ultima şedinţă ordinară majorarea capitalului social al SC Recons SA Arad, de la valoarea de 1.416.980,55 lei la valoarea de 1.416.984 lei. Practic, în acţionariatul companiei a intrat UAT Comuna Zimandu Nou, cu o acţiune în valoare de 3,45 lei. Astfel, numărul acțiunilor nominative s-a majorat de la 410.719 la 410.720.
„Capitalul social modificat în valoare de 1.416.984 lei reprezentând 410.720 acțiuni nominative, având fiecare valoarea de 3,45 lei fiecare, se împarte astfel: Municipiul Arad are un aport la capitalul social în valoare de 1.416.980,55 lei divizat în 410.719 acțiuni nominative, a câte 3,45 lei fiecare, reprezentând 99,99976% din capitalul social. Comuna Zimandu Nou are un aport la capitalul social în valoare de 3,45 lei reprezentând 1 (una) acțiuni nominative, în valoare de 3,45 lei, reprezentând 0,00024% din capitalul social” – se arată în hotărârea adoptată de aleşi.
De asemenea, reprezentanții Consiliului Local Municipal în Adunarea Generală a Acționarilor la SC Recons SA Arad, au fost mandataţi să hotărască și să aprobe majorarea capitalului social, majorarea numărului acțiunilor și modificarea actului constitutiv al societății.
Explicaţii juridice
Înainte de vot, s-a discutat pe marginea subiectului. Tonul discuţiilor a fost dat de către Daniela Săbău care s-a adresat secretarului municipiului Arad, Lilioara Stepănescu:
„De ce până acum nu a fost majorat capitalul? Avem doi acţionari, conform art.10 din Legea 31. Deci, din 2006, de când s-a modificat Legea 31, până acum, am avut doar un acţionar…”
Lilioara Stepănescu a răspuns:
„Legea permite să avem societăţi cu acţionar unic pentru că e capital unic al unităţii administrativ teritoriale şi este vorba de o societate care este provenită din reorganizarea unei foste regii autonome. Este deplin legal să avem acţionar unic. Dar, în speţa de faţă, avem interesul de a atrage o comună – în speţă comuna Zimand – să ne fie alături, astfel încât să transformăm Recons în operator regional, situaţie juridică ce va facilita încredinţarea staţiei de sortare a deşeurilor” – a explicat secretarul municipiului Arad.
În fapt, un artificiu
Pentru detalii mai exacte, în discuţie a intervenit primarul Călin Bibarţ:
„Dacă este acţionar unic, Staţia de sortare nu poate să deservească decât acţionarul unic, doar municipiul Arad. Ca să poată deservi şi celelalte UAT-uri din judeţul Arad, trebuie să se transforme în operator regional. Pentru a fi operator regional, trebuie să fim cel puţin două UAT-uri acţionari. Practic, am apelat noi la o comună învecinată şi i-am rugat să vină şi dânşii acţionari – minim minimorum, acolo – pentru a putea respecta paşii legali de a transforma în operator regional Staţia de sortare. Practic, nu se schimbă nimic, doar că aşa e legislaţia şi ne adaptăm la legislaţie.”
Deşi a acceptat această justificare, Daniela Săbău a atenţionat că se impune introducerea unui nou articol „pentru că noi trebuie să dăm unui alt UAT o acţiune. Unde este dreptul de preemţiune în această hotărâre?” – a întrebat reprezentanta USR. A răspuns Lilioara Stepănescu:
„Având în vedere invitaţia noastră adresată comunei de a deveni acţionar, renunţarea Consiliului Local la dreptul de preemţiune este prezumată.”
Votul
Răspunsul nu a mulţumit-o într totul de Daniela Săbău, în consecinţă, grupul USR s-a abţinut de la votarea proiectului de hotărâre privind majorarea capitalului social al SC Recons SA Arad. Hotărârea a fost totuşi adoptată graţie celor 16 voturi „pentru” asigurate de aleşii celorlalte partide.
Citiți principiile noastre de moderare aici!