ARAD. Capacitatea de stocare a componentelor sanguine a fost depășită de Centrul de Transfuzie Sanguină Arad, instituția fiind nevoită să nu mai accepte donatori pentru diferite grupe sanguine. Creșterea semnificativă a numărului de donatori vine după ce Guvernul a decis ca, de la 1 ianuarie 2024, donatorii să primească 280 de lei, în loc de 67 de lei cât primeau până acum. Sute de persoane s-au prezentat în primele zile ale anului la Centrul de Transfuzie Sanguină Arad pentru a dona, lucru ce a făcut ca instituția să fie nevoită să refuze în repetate rânduri donatorii cu grupe sanguine precum O pozitiv sau B pozitiv.
„Ne pare rău că unii s-au supărat pe noi, dar trebuie să înţeleagă faptul că toate componentele sanguine au un termen limitat de valabilitate şi nu le putem stoca pe termen lung. Am ajuns la cel mai mare număr de donatori din istoria centrului nostru şi în acest moment nu mai avem capacitate de stocare, mai acceptăm doar donatori fideli, dar numai pentru anumite grupe de sânge. Interesul donatorilor a crescut de la 1 ianuarie, de când s-au majorat beneficiile. Considerăm că o majorare de la 67 de lei se impunea, dar poate nu atât de mare, la 280 de lei”, a declarat Laura Păcurariu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Arad, pentru Agerpres.
Din 3 până în 11 ianuarie, la centrul din Arad au fost acceptați 410 donatori, deși numărul celor prezenți acolo a fost mult mai mare. Spre comparaţie, anul trecut în aceeaşi perioadă au fost acceptaţi 238 de donatori, înregistrându-se astfel o creștere de 72%. Media zilnică a donatorilor prezenți la Centrul de Transfuzie din Arad a crescut în primele șapte zile din 2024, față de ultimul trimestru din 2023, cu 48,7%, de la 39 de persoane la 58 de persoane.
Situația este asemănătoare în toată țara. La Timișoara, de la 60-80 de donatori zilnic anul trecut, s-a ajuns la 120 de donatori pe zi acum, iar la Bistrița creșterea numărului de donatori a crescut de zece ori, conform directorului centrului de transfuzii. Conform medicilor, produsele din sânge pentru cei mici au o valabilitate maximă de o săptămână, iar cele pentru adulți de 42 de zile.
În ultimii ani, Centrul de Transfuzie Sanguină Arad a fost de nenumărate ori nevoit să facă apeluri urgente la populație pentru a îi îndemna să doneze sânge, stocurile fiind adeseori pe avarie. Acum, centrul este nevoit să facă anunțuri precum cel publicat pe 10 ianuarie:
„Stimați donatori, datorită numărului suficient de componente eritrocitare la grupa sanguină O pozitiv și B pozitiv, în data de 11 ianuarie 2024 vor fi acceptați la donare doar donatorii programați. Vă recomandăm să vă programați pe aplicația BloodChallenge sau la numărul de telefon 0357.809.112, între orele 11 – 15”.
Trimite articolul
XCe mult conteaza 213 lei in plus intr_o lume saracita
Ce directoare incompetenta, incredibil! Pai pana mai ieri cand donau extrem de putini oameni si stocul necesar era rareori complet, acum dupa aceasta crestere, sa vii tu, director al unui astfel de cemtru si sa spuin ca nici chiar asa, ca e prea mare cresterea, ca e prea de tot…
Daca procentual ti-ar fi crescut tie salariul cu cat a crescut acest amarat de bonus, nu ziceai ca ii prea de tot. Este?
Rusine!
-
pai ei leafa si o luau indiferent ca frecau menta… acum ca a dat navala lumea nu mai ii bine ca au de lucru…
Nu dintr-un sentiment de altruism se ingramadesc romanii sa-si vanda sangele ci din cauza saraciei !! De aia unora le pare rau dupa vremurile dictatorului !
e trist, asa vezi ce saraca e lumea, mai rau e ca fac si arogante aia de la recoltare, trebuia demisa imediat
Dna director are dreptate: cei care au dorit să doneze sânge cu adevărat au fost cei care au donat anii trecuți când valoarea bonurilor era de 67 de lei. Majorarea de acum a fost prea mare pentru că scoate la suprafață sărăcia și interesul ca motivații ale donării. Oricum valul celor care donează acum se va epuiza pentru că vor trebui să ia o pauză obligatorie de la donare.