Articolul 213 din Legea educației naționale prevedea, la alineatul 7, că o persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior „pentru mai mult de două mandate succesive, complete. Noul alineat prevede că „durata mandatului de rector este de 4 ani”, fiind astfel eliminată condiția celor două mandate succesive și complete în aceeași universitate. Se deschide, astfel, calea rectorilor „veșnici”, aceștia putând candida la funcție cât doresc.
S-au abținut
Autor al amendamentului a fost senatorul Partidului Social Democrat Liviu Marian Pop, fost ministru al educației. La dezbaterea de dinaintea votului, senatorul USR Vlad Alexandrescu a declarat, în plenul Senatului, că „printr-un amendament introdus în ultimul moment în comisie s-a eliminat limitarea mandatelor de rector. Numărul mandatelor de rector, care până acum erau limitate la două mandate, printr-o modificare a Legii Educației naționale, ulterior s-a spus două mandate complete și de aceea sunt rectori care au intrat în cel de-al treilea mandat. Prin acest amendament nu vor mai fi limitate mandatele de rector, ceea ce USR consideră că este inadmisibil. Motiv pentru care USR se va abține la votul pe actuala lege”, conform celor de la edupedu.ro. Modificarea legii a fost adoptată cu 73 de voturi pentru și 34 de abțineri.
Rectori suspendați
Până acum legea prevedea că un rector nu poate ocupa funcția pentru mai mult de două mandate „succesive, complete”. Mulți dintre rectorii universităților din țară s-au suspendat pe perioada mandatelor, în așa fel încât să nu aibă două mandate „complete”, putând să candideze în acest fel și la al treilea mandat.
La al doilea mandat
În cazul rectorilor celor două universități arădene, modificarea legii „pică bine”. Atât Ramona Lile, rectorul Universității „Aurel Vlaicu” Arad, cât și Coralia Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș” Arad, se află la al doilea mandat, ambele fiind alese în 2012 și 2016, cel de-al doilea mandat încheindu-se anul acesta.
Studenții se opun
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România a transmis președintelui Klaus Iohannis solicitarea de a nu promulga legea, pentru că aduce „mari deservicii sistemului educațional românesc” și „direcționează unilateral educația către totalitarism universitar”. Cererea studenților a fost prezentată sub motto-ul „studenții refuză dictatura în universități”.
Trimite articolul
XFoarte bine !
vreau sa vad un rector iesind din functie in pensie la 101 ani !ha! ha!
normal ar fi deajuns sa stea 2 mandate in functie nu 20 sau pe viata
Mandate câte vor mușchii lor.Dar trebuie completata sa se transmită și de la babaci la beizadele ,nepoți, stra strănepoți. Mulțumiri partidului bolsevic