ARAD. Sezonul estival care s-a încheiat a adus mai puţini vizitatori în staţiunea de interes local Ghioroc. Plaja amenajată pe marginea lacului a fost mai puţin interesantă pentru turişti, care au călătorit mai mult în acest an în afara ţării. De altfel, tot turismul intern s-a confruntat cu o pierdere de interes, după doi ani în care au existat restricţii de călătorie şi un acces limitat către zone mai exotice.
Scădere de 20%
Primarul comunei Ghioroc, Corneliu Popi-Morodan, afirmă că scăderea numărului de vizitatori este de circa 20% şi a avut loc pentru că “turismul românesc a suferit în acest an”. “După doi ani de pandemie şi restricţii de călătorie din cauza COVID-19, anul acesta s-a constatat că foarte mulţi români au ales să-şi petreacă concediile în alte ţări, în destinaţii mai exotice. Cu această problemă s-au confruntat chiar şi operatorii din turism din cele mai importante staţiuni din România. Noi suntem staţiune de interes local şi am avut în acest sezon în jur de 110.000 de vizitatori, din care 100.000 au venit la evenimentele organizate pe perioada celor zece săptămâni în care s-a desfăşurat Ghioroc Summer Fest. Şi anul trecut atracţia principală a fost acest festival al tinerilor, organizat de studenţi, fiind prezenţi tot circa 100.000 de vizitatori, însă în luna anterioară lansării festivalului am mai avut 40.000 de turişti, faţă de 10.000 în acest an”, a spus edilul.
Sezonul estival la Plaja Ghioroc a început în luna iunie, în timp ce festivalul verii organizat în fiecare an aici a debutat pe 26 iunie. În prima zi a festivalului au fost prezente circa 10.000 de persoane.
Creştere la cazare
Primarul a precizat că s-a constatat totuşi o creştere la numărul rezervărilor de căsuţe din campingul existent lângă Lacul Ghioroc. “Campingul nostru are 13 căsuţe cu 48 de locuri de cazare şi am avut pe parcursul sezonului în jur de 600 de rezervări, mai multe decât în anii trecuţi”, a spus Corneliu Popi-Morodan. Rezervările s-au făcut, în majoritatea cazurilor, pentru trei persoane pe căsuţă, astfel că numărul celor cazaţi în camping este de aproximativ 2.000.
Investiţii publice și private
Lacul Ghioroc are o suprafaţă de peste 10 hectare şi o adâncime maximă de aproximativ 15 metri, iar plaja cu nisip este folosită de zeci de ani de turişti, însă abia în ultimii ani aici au apărut investiţii publice şi private majore.
Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, declarase la începutul sezonului estival că în ultimii ani mediul privat a investit milioane de euro la Ghioroc, iar instituţia pe care o conduce a finanţat amenajarea plajei cu peste un milion de lei între 2016 şi 2022, în timp ce Centrul Cultural Judeţean a mai alocat 380.000 de lei pentru organizarea unor evenimente care să crească atractivitatea staţiunii de interes local.
Fotoi: Plaja Ghioroc, mai goală decât în anii trecuți