Pentru că mâine este soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, vă propunem un moment de relaxare spirituală la Mănăstirea Feredeu, situată în apropierea comunei Şiria.
În primi ani din secolul XX, la initiativa profesorului Nicolae Bâru , au fost demarate primele demersuri în vederea preluari, de către credincioşii din aşezările situate în jurul Siriei, a schitului şi paraclisului de la Feredeu.
Sfintirea paraclisului de la Izvorul Sfântul Gheorghe de la Feredeu, a avut loc în ziua de 9 iunie 1932, la sărbătoarea Înălţări Domnului. Slujba religioasă a fost oficiata de însuşi episcopul Aradului Grigore Gh. Comşa.
După Decretul comunist 410/1959, schitul de la Feredeu a fost închis. ÎPS Arhiepiscop Timotei Seviciu a avut, în anul 1986, initiativa reînfiintării Schitului de la Feredeu. În cursul aceluiaşi an, în ziua de 7 august, sub conducerea PC ieromonah Ilarion Tăuceanu, au demarat lucrarile de reparaţii, renovare şi refacerea bisericii şi a paraclisului, care timp de aproape două decenii au fost distruse în cea mai mare parte.
În anul 1992, pe valea unde se derulează drumul de acces , la o distanţă de cca. 2-2.5 km. de mănăstire, s-a construit sectorul administrativ – gospodaresc, metocul mănăstirii. Pentru credincioşii care nu avea posibilitatea, din diferite motive, să urce până la mănăstirea din deal, s-a ridicat aici o biserică, având hramul „Sfântul Mare Proroc Ilie Tesviteanu“
Sfântul Sinod al Biserici Ortodoxe Române a hotarât, în ziua de 23 februarie 2000, transformarea schitului de la Feredeu în mănăstire, stareţ fiind părintele Ilarion Tăuceanu, cel care, în urmă cu mai bine de 14 ani, primea încredinţarea de a conduce lucrarile de construcţii.
I.O.
Citiți principiile noastre de moderare aici!