ARAD. Consilierii locali municipali au aprobat în unanimitate, în şedinţa ordinară de marţi, 16 iulie, proiectul de hotărâre privind atribuirea denumirii Prof. Dr. Aurel Ardelean străzii Pădurii din cartierul arădean Pârneava.
„Născut în anul 1939 și decedat în anul 2018, Aurel Ardelean a fost o personalitate marcantă a municipiului Arad, prin faptul că a contribuit la dezvoltarea municipiului Arad prin activitatea personală a domniei sale, a fondat și a condus atât Fundația Universitară <Vasile Goldiș> din Arad, cât și Universitatea de Vest <Vasile Goldiș>din Arad” – arată reprezentanţii Primăriei.
„Şi-a dat viaţa pentru universitate”
La votarea proiectului de hotărâre a asistat şi conducerea UVVG, în frunte cu rectorul Coralia Cotoraci şi preşedintele Senatului Universităţii, Sorin Başchir. Imediat după vot, aceştia au luat cuvântul pentru a le mulţumi aleşilor locali şi pentru a evoca personalitatea celui care a fost Aurel Ardelean.
„Aş dori să vă spun câteva cuvinte despre calitatea de vizionar pe care personalitatea despre care vorbim a avut-o. Puţini dintre noi sunt cei care au această calitate. În argumentul acestei afirmaţii vă spun că în anii ‘60, atunci când foarte mulţi dintre contemporanii domniei sale nu ştiau ce înseamnă acela un doctorat, dânsul a făcut un doctorat la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj, parcă pregătind ceea ce urma să vină. Considerăm că a fost un vizionar, a fost un întemeietor de şcoală. Este un lucru extraordinar să întemeiezi o şcoală. Revăd şi astăzi cu emoţie, cu respect, cu entuziasm şi cu nostalgie imaginile din faţa Primăriei, atunci când în 1990 arădenii s-au adunat să ceară învăţământ superior în limba română în Arad – un lucru absolut necesar – iar domnia sa a fost cel care s-a pus în fruntea acestui grup de intelectuali şi au plămădit o şcoală. (…) Domnia sa a fost un om al urbei. A iubit oraşul, a iubit Aradul, a iubit arădenii” – a subliniat Sorin Başchir.
„Nu au trecut decât şapte luni de când, în această sală, a avut loc gala organizată de administraţia locală, în care se cinsteau cele două universităţi. A fost ziua în care am aflat diagnosticul tatălui meu şi, deşi erau sute de oameni în sală, erau doar trei persoane care cunoşteau adevărul la acea oră. (…) A iubit universitatea atât de mult încât şi-a dat viaţa pentru ea. Şi-a iubit oraşul atât de mult încât a lăsat universitatea acestui oraş. Şi vă rog să nu uitaţi acest lucru: universitatea este, a fost şi rămâne a Aradului” – a subliniat Coralia Cotoraci.
„Un gest mic pentru un om mare”
În final, a luat cuvântul primarul interimar Călin Bibarţ: „Viaţa a făcut să-l cunosc încă de copil pe domnul profesor Ardelean, apoi să-mi fie profesor la Liceul <Ioan Slavici> – <Moise Nicoară> de astăzi –, după aceea în diferite funcţii administrative să cooperez şi să colaborez cu dânsul. De aceea, astăzi, în calitatea mea de primar, mi-ar fi plăcut mult mai mult să îl invit pe cetăţeanul de onoare al oraşului Arad, Aurel Ardelean, să fie alături de noi la Zilele Aradului. Viaţa, soarta a făcut ca astăzi să nu pot face acest lucru, ci să vorbesc despre recunoştinţă. Recunoştinţă pentru că ea este memoria inimii noastre. Pentru că recunoştinţa dă sens trecutului şi creează o viziune pentru viitor. Recunoştinţa este un sentiment din adâncul inimii şi o expresie de mulţumire, dar şi un dar pe care noi îl întoarcem împreună cu dumneavoastră astăzi. Maica Tereza spunea că noi, oamenii, pe acest pământ nu putem face lucruri mari. Putem face, însă, lucruri mici, dar cu multă dragoste. Gestul de astăzi al tuturor, al comunităţii arădene este un gest mic. Gestul nostru de recunoştinţă este astfel un gest cu multă dragoste, pentru memoria unui mare om: Aurel Ardelean” – a conchis Călin Bibarţ.
Citiți principiile noastre de moderare aici!