Datoriile spitalelor către diverşi furnizori constituiau, la un moment dat, un subiect de notorietate în presă. Dar s-a vorbit prea puţin sau deloc despre banii pe care spitalele îi au de recuperat pentru serviciile oferite unor pacienţi internaţi. E vorba de situaţii speciale, precum accidentele rutiere sau vătămările corporale. În aceste cazuri, îngrijirile medicale acordate victimelor – chiar dacă acestea au asigurare de sănătate – trebuie plătite de către autorul accidentului, respectiv al vătămării corporale. Dar, de cele mai multe ori, autorii „uită” să plătească pentru spitalizarea şi serviciile medicale de care au beneficiat victimele.
Ce are de făcut spitalul pentru a recupera banii? Să-i dea în judecată pe debitori.
În instanţă
„În momentul de faţă avem 160 de procese pe rol pentru neachitarea serviciilor medicale în cazul unor accidente rutiere, al unor vătămări corporale sau în cazul unor persoane neasigurate. Totalul sumei pe care o avem de recuperat este de peste 300.000 de lei, debitele fiind acumulate începând din 2008. Din păcate, banii sunt recuperaţi cu mare întârziere, uneori după ani de zile, doar în momentul când se obţin sentinţe definitive” – precizează dr. Teodora Olariu, manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.
Ce zice legea
Conform Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, „persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane răspund şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată”. Decontarea costurilor medicale pentru victimele accidentelor este făcută de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). Legea precizează că sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale de la autorii accidentelor, urmând să fie virate în contul CAS.
TOTUŞI…
În cazul în care victimele spitalizate au fost implicate în accidente sau infracţiuni cu autor necunoscut, atunci costurile medicale sunt suportate din fondul de asigurări sociale de sănătate. Desigur, cu condiţia ca victimele să aibă asigurare de sănătate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!