Decizia CCR, ca preşedintele Traian Băsescu să poată fi demis cu majoritatea celor prezenţi la vot, cu condiţia să voteze jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor înscrişi pe liste, nu i-a mulţumit nici pe parlamentarii USL-işti, nici pe cei ai PDL.
Pe primii, pentru că nu este în concordanţă cu vechea decizie a Curţii Constituţionale, care nu prevedea prezenţa obligatorie de 50%+1, iar pe ceilalţi, deoarece , cel mai probabil, referendumul se va desfăşura după regulile impuse de Ordonanţa de urgenţă în vigoare, care elimină pragul de participare. Aceasta, deoarece şansele ca legea, corectată de CCR, să ajungă să fie promulgată, sunt ca şi nule.
Mihai Calimente, deputat PNL
„Este o decizie strâmbă, la fel de strâmbă ca şi Curtea, care ia hotărâri în contradictoriu. Dacă în 2007 a decis că este nevoie de votul a jumătate plus unu din numărul celor prezenţi la vot, cum poate, acum, să spună invers ? Dacă pui faţă în faţă cele două decizii, este aiurea. Oricum, până la referendum legea nu ajunge să fie promulgată, aşa că tot Ordonanţa de urgenţă va fi luată în considerare, iar aceasta prevede că preşedintele poate fi demis cu jumătate plus unu din numărul celor care vin la vot. Aşa şi este normal, adică de ce să poată fi ales cu cinci milioane de voturi, dar să nu poată fi demis decât cu nouă milioane ? Mai ales că nici în ziua de astăzi INS nu a procesat nici jumătate din rezultatele recensământului, aşa că sunt luate în considerare vechile cifre, deşi suntem cu trei milioane mai puţini?”.
Traian Igaş, senator PDL
„Nu am comentat niciodată deciziile Curţii Constituţionale, aşa că nu voi comenta nici acum. Vreau doar să spun că democratic este să le respecţi, nu să încerci să le ocoleşti”.
Iustin Cionca, deputat PDL
„ Până nu văd motivele deciziei, nu pot să mă pronunţ nici pentru, nici contra. Eu ştiu ce scrie la articolul 147 din Constituţie : în 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale, Parlamentul sau Guvernul vor pune în acord legea cu prevederile Curţii, iar dacă acest lucru nu se petrece, se anulează din lege toate prevederile care contravin deciziei CCR. Din păcate, la noi nu se mai respectă nimic, nici măcar prevederile Constituţiei.
Dacă vreţi punctul meu de vedere, am spus întotdeauna că trebuie să existe un prag minim de participare, nu neapărat 50%, pentru că nu este normal ca un număr nesemnificativ de votanţi să se pronunţe asupra unui lucru atât de important cum este alegerea sau demiterea preşedintelui României. Din păcate, nu am fost ascultat”.
Constituţional
CCR a decis că schimbarea Avocatului Poporului este în conformitate cu prevederile constituţionale. Avocatul Poporului era singura instituţie care putea sesiza CCR în privinţa Ordonanţei în baza căreia se va desfăşura referendumul.
„Doar cei care nu înţeleg democraţia nu respectă legile” Traian Igaş.
Avem presedinte pentru referendum
Citiți principiile noastre de moderare aici!