În ultima ședință de Guvern s-au adoptat actele normative necesare organizării Referendumului pentru reviziuirea Consituției. Cu toate că Referendumul a fost convocat pentru ca în Constituție să se specifice în mod clar că familia este formată dintre un bărbat și o femeie, întrebarea la care vor trebui să răspundă votanții este una mult mai generală.
„Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?” La această întrebare vor trebui să răspundă cei ce se vor prezenta la urme pe 6 și 7 octombrie, fie prin „Da”, fie prin „Nu”. Modul în care s-a formulat întrebarea este cel puțin greoi și puțin probabil ca masa votanților să înțeleagă sensul întrebării. Așadar, chiar dacă în formulare nu apare cuvântul cheie al referendumului, familia, votul care se cere este exact pe această temă.
Când mergem la vot?
Referendumul pentru revizuirea Constituției în forma adoptată de Parlament se va desfășura pe parcursul a două zile, 6 și 7 octombrie 2018, între orele 7:00 – 21:00, „pentru a asigura o consultare cât mai largă a românilor cu drept de vot”, după cum susține Executivul.
Măsurile organizatorice au fost și ele adoptate de Guvern prin Ordonanță de urgență. O modificare la fel de importantă ca cea ca întrebării de pe buletinele de vot, o constituie chiar forma buletinelor. Motivând că timpul pentru organizarea referendumului este foarte scurt, Guvernul a decis să fie folosite dimensiunile buletinului de vot şi ale textului acestuia de o manieră identică cu cea utilizată la referendumurile anterioare. Macheta buletului de vot ar urma să fie făcută publică în cel mult 2 zile.
Referedum de 163,7 milioane lei
Suma alocată pentru organizarea referendumului este de 163,712 milioane de lei (aproximativ 36 milioane euro). „La referendumul național, pentru alegătorii care se află în străinătate în ziua votării se vor organiza secţii de votare pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare (dacă acestea funcţionează în locaţii diferite) şi institutele culturale din străinătate”, mai spune Guvernul.
Contestație la USR
USR a trimis o scrisoare Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, în care îi solicită acestuia să sesizeze CCR în legătură cu Ordonanța de Urgență emisă, marți, de Cabinetul Dăncilă prin care s-a stabilit organizarea pe 6 și 7 octombrie a referendumului pentru redefinirea familiei în Constituție. În scrisoarea deschisă trimisă marți de USR, reprezentanții formațiunii arată că stabilirea datei referendumului de către Guvern, prin ordonanță de urgență, încalcă dispozițiile din Constituție, referitoare la procedura de revizuire a Legii fundamentale, precum și deciziile anterioare ale Curții Constituționale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!