Criza refugiaţilor este una fără precedent în istoria omenirii. Milioane de oameni din Asia Mică şi nordul Africii fug de războaiele din ţările lor, având în cap o ţintă precisă: Austria sau Germania. Cum Aradul este un judeţ de graniţă, suntem o posibilă rută de tranzit pentru aceşti refugiaţi privind şi prin prisma faptului că în zona judeţului nostru Ungaria nu a ridicat un gard care să îi oprească pe cei care vor să fugă în Occident. Că o fi o „cotropire”, că o fi o fugă în căutarea liniştii, părerile sunt împărţite. Un lucru este, însă, sigur: refugiaţii sunt ţinte ale traficanţilor de migranţi. Mai mulţi români au fost deja prinşi transportând oameni spre ţările vest-europene. În această situaţie, Ministerul Afacerilor Interne vrea să crească pedeapsa pentru traficul de migranţi. Iar un traficant ar putea sta după gratii mai mult decât un criminal. „Din dispoziţia viceprim-ministrului pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, Ministerul Afacerilor Interne a iniţiat un proiect de lege care vizează înăsprirea sancţiunilor aplicate pentru traficanţii ilegali de migranţi. Iniţiativa este un demers de descurajare a celor care racolează, călăuzesc şi transportă persoane în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României.
Potrivit proiectului de lege, traficul de migranţi săvârşit în scopul obţinerii unui folos patrimonial sau când se desfăşoară prin mijloace care pun în pericol viaţa, integritatea sau sănătatea migrantului ori când acesta este supus la tratamente inumane, se va sancţiona cu o pedeapsă care poate ajunge până la 12 ani de închisoare. Totodată, prin modificarea propusă la articolul 263 din Codul Penal, minimul pedepsei pentru infracţiunea de trafic de migranţi creşte de la 3 la 5 ani”, au anunţat reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne.
Situaţia din Arad
Punctele de trecere a frontierei din judeţul nostru au fost de multe ori ţinte ale traficanţilor de migranţi. Oamenii care vroiau să ajungă în ţările vestice au fost ascunşi în camioane, sub camioane, în portbagajul maşinilor, oriunde s-a putut găsi un loc care să nu bată la ochi. De multe ori, însă, poliţiştii de frontieră din Arad au dejucat planurile traficanţilor de migranţi şi i-au prins când încercau să treacă graniţa. Pe rolul Tribunalului Arad, numai în ultimii doi ani de zile, au fost înregistrate 15 dosare care au ca obiect traficul de migranţi. Dintre acestea, cinci au fost finalizate deja, marea majoritate a pedepselor stabilite de judecători fiind de doi ani de închisoare cu suspendare. Dacă noul proiect de lege va fi adoptat, acest lucru nu va mai fi posibil. Pentru că orice pedeapsă peste patru ani devine cu executare. Aşa că orice tentativă de traficare a migranţilor se traduce, aproape instantaneu, în închisoare cu executare. Aşa că arădenii care se gândesc să facă un ban de pe spatele migranţilor se expun unor pedepse destul de grele.
Avem şi clienţi
Pe lângă că suntem un judeţ de tranzit, aflat exact la intrarea în spaţiul Schengen, traficanţii de migranţi şi-ar putea găsi destul de uşor şi clienţi. Centrul de Refugiaţi de la Horia, acolo unde sunt cazaţi migranţii indezirabili, poate fi un punct de plecare pentru orice traficant de migranţi. Pentru că, dacă scapă din centru, cei reţinuţi acolo au un singur scop: să ajungă în Occident.
Citiți principiile noastre de moderare aici!