Mai bine de o oră şi jumătate s-a discutat ieri în CLM (ca în vremurile bune) pe o temă extrem de dureroasă pentru toţi: soarta spitalelor.
Primaria s-a văzut nevoită să preia Spitalul Municipal, la propunerea edilului (“legea mă obligă să fac această propunere”), însă aleşii au decis ieri, prin vot, să nu accepte oferta guvernanţilor. Motivele s-au dovedit multiple, de partea refuzului de preluare situându-se cu toate tunurile primarul Gheorghe Falca. De cealaltă parte, mizând doar pe experienţa anilor trecuţi şi pe un “poate vor veni banii”(declaraţii care nu i-au mulţumit pe aleşi), s-au situat reprezentanţii DSP şi ai spitalului. În cele din urmă, tabăra primarului a câştigat bătălia: proiectul prin care Municipalitatea urma să preia Spitalul Clinic MunicipalArad a fost respins şi nu oricum, ci cu unanimitate de voturi.
Toţi consilierii au fost de acord că în situaţia actuală, unitatea nu pote fi preluată de bugetul Aradului, pentru că există riscul de a-l falimenta şi pe acesta.
Spitalul Municipal, ca de altfel toate spitalele din ţară, se confruntă cu grave probleme financiare şi nu numai. Numai că, doar la Arad, aleşii au avut curajul să spună “pas” ofertei Guvernului de a prelua cu ochii închişi unitatea medicală. Şi e de înţeles: Spitalul Municipal are datorii de peste 5 milioane de lei vechi, are “în cont” un proces pierdut de 4 milioane de lei cu CAS şi are salariile şi cheltuielile asigurate doar până în septembrie!
Cum nimeni nu a putut să-i lămurească pe primar şi pe aleşi cine va plăti toate aceste minusuri, nimeni nu a ridicat mâna pentru preluarea unităţii. Răspunsul CAS se lasă aşteptat, instituţia – finanţatorul, în fapt, fiind singura care nu a avut reprezentanţi ieri în CLM.
Refuzul, de la început
Din start, Claudiu Cristea a cerut o analiză mai serioasă a problemei preluării şi poate a fost bulversat când a văzut că vecinul Florin Manta s-a arătat de acord cu el şi a cerut amânarea votării proiectului. Declaraţiile destul de lungi ale directorului DSP, Dana Negru, ale directorului Spitalului Clinic Municipal Arad, Teodora Olariu, şi ale directorului economic Gabriela Marina, menite cu toate a încuraja preluarea, nu i-au înduplecat.
Spitalul, numai bun
Dana Negru a precizat din start că “descentralizarea este o soluţie pe care ungurii au aplicat-o cu succes în Europa şi care ar avea succes şi la noi”. Directorul DSP a subliniat faptul că sunt probleme la Municipal, că “durează până facem curăţenie într-o grămadă de probleme, dar acesta nu reprezintă un impediment pentru preluarea unităţii”. Responsabilul a mai precizat că lucrurile se îndreaptă acum, că inventarele (cu mari erori căci se găsesc în inventar obiecte deja casate, sau bunuri fără număr de inventar) vor fi remediate şi că DSP Arad va preda Municipalul care e o unitate cu potenţial. Negru a recunoscut că aici se aplică două legi legate de salarizare iar Teodora Olariu că legile noi i-au încurat de cele mai multe ori pe cei din sistem, în loc să îi ajute. Olariu a insistat şi ea pe faptul că spitalul merită preluat, fiind unul în care Primăria Arad chiar a investit.
Plătesc pentru că au tratat prea mulţi bolnavi
Managerul spitalului a încercat să explice cele patru milioane reprezentând creanţele spitalului, care vin să dubleze datoriile. Olariu a explicat faptul că suma pierdută în procesul intentat CAS sunt bani virtuali, care corespund celor 357 de bolnavi trataţi în plus faţă de normativul CAS pe care casa nu a vrut să-i factureze. Iniţial, nici spitalul nu a facturat tratamentele, însă Curtea de conturi i-a obligat să procedeze ca atare. CAS a refuzat să onoreze facturile, iar spitalul a dat în judecată casa. În Arad au avut câştig de cauză, la Timişoara însă procesul a fost pierdut, iar cele patru milioane au fost contabilizate ca şi creanţe.
“Doar nu vreţi să închidem noi spitalul în octombrie”
Încă o problemă de nerezolvat ieri a fost cea a cheltuielilor unităţii medicale, inclusiv salariile personalului, acoperite de CAS doar până în septembrie. Managerul spitalului şi directorul economic de aici susţin însă că nu e o problemă: aşa s-a întâmplat în fiecare an, dar s-a venit apoi cu o rectificare şi s-au acoperit şi celelalte luni. Primarul, însă, s-a arătat sceptic: “cine îmi garantează mie că va fi o rectificare şi acum? Doar nu vreţi să închidem noi spitalul în octombrie, pentru că poate CAS ne dă bani, dar poate nu. Noi nu avem nici un fel de raporturi cu CAS, aşa că nu văd cum am putea obţine bani de aici”.
Soluţia lui Olariu: liste de aşteptare
Managerul Spitalului a găsit soluţia de salvare pentru spital şi Municipalitate: “există soluţie. E vorba de listele de aşteptare ca în occident. Dacă vii în plus, peste lista deja stabilită, plăteşti. Se poate introduce prevederea în regulamentul spitalului”…
A.B.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!