Un proiect care s-a urnit greu din cauza unor carenţe legislative, dar care se derulează la fel de greoi din cauza unor carenţe financiare. Este vorba despre reabilitarea faţadelor clădirilor istorice din zona protejată, care din 2013 şi până acum a bifat doar 24 de clădiri. Singura constantă pe acest subiect pare a fi ritmul în care cad bucăţi de tencuială, de îngeri, de lei sau de flori de pe pereţi peste trecători. O constantă care se va păstra dat fiind că ritmul schimbării la faţă a Aradului este extrem de lent.
Puţinele clădiri care s-au reabilitat la nivelul faţadei sunt eclipsate de alte zeci care devin tot mai triste şi cenuşii. Legile sunt destul de restrictive, proprietarii nu au înţeles şi nu vor să înţeleagă sau nu vor să plătească pentru aceste lucrări. Refuză şi varianta Primăriei de a suporta costurile pe care apoi să le restituie eşalonat în 5 ani, iar Aradul rămâne la fel de periculos pentru cei care se plimbă pe străzile din centru.
După modificările legislative la nivel central, Primăria Arad a decis să facă o inventariere a imobilelor care au nevoie de reabilitarea faţadei şi să ofere proprietarilor două variante pentru efectuarea lucrărilor: fie în regim privat, fie pe banii primăriei cu plata investiţiei eşalonat. În acest caz, Primăria putea face lucrarea la faţadă şi la acoperiş. Trebuie subliniat că banii urmau să fie recuperaţi în integralitate de la proprietari , în rate eşalonate pe 5 ani, incluse în impozitul local.
Lista neagră includea iniţial peste 200 de clădiri care trebuie reabilitate. Dintre acestea pe lista de prioritate 0, acele clădiri la care nu se admitea nici o amânare, erau trecute 57 de imobile.
După 3 ani de la inventariere şi după luni bune de la notificarea proprietarilor celor 57 de imobile (au fost trimise peste 100 de notificări), bilanţul este de 11 clădiri care au fost reabilitate sau sunt în curs de reabilitare. Toate pe banii proprietarilor. „Noi am pus la dispoziţie fonduri pentru reabilitarea faţadelor dar până în acest moment nu avem nici o cerere concretă din partea proprietarilor de imobile. Tot ceea ce s-a reabilitat a fost exclusiv din fondurile proprietarilor. Este vorba de 24 de clădiri, o parte din ele fiind cele incluse pe lista celor 57, dar şi alte clădiri istorice ale Aradului”, a precizat primarul oraşului, Gheorghe Falcă.
Din păcate, doar 30 de proprietari din cei 57 au dat un răspuns autorităţii locale. 11 ca se apucă de treabă şi ceilalţi că, probabil, vor apela la fondurile primăriei, dar fără a continua demersurile în acest sens. Au fost trimise din nou 27 de notificări şi se aşteaptă din nou răspuns. Dincolo de acceptul ca primăria să preia lucrările, fiecare proprietar trebuie să –şi asume creanţele pentru următorii 5 ani, care vor fi încasate o dată cu impozitul pe casă. ŞI asta pare greu.
Legea, de partea autorităţii
Ceea ce poate că va impulsiona mai mult acest proiect de reabilitare sunt noile reglementări care obligă pe proprietarii clădirilor monument să plătească impozite (au fost scutiţi ani la rând de aceste impozite locale) şi în cazul în care nu intervin în reabilitarea acestora, riscă ca din 2017 să li se majoreze impozitele cu 500%. Pentru mulţi soluţia va fi scoaterea la vânzare a apartamentelor sau a caselor. În mod cert punerea lor pe o listă 0 a primăriei va duce şi la scăderea preţului de vânzare.
Lista 0 a clădirilor cu probleme
Acestea sunt imobilele unde trebuie intervenit cu prioritate, toate în zona centrală: B-dul Revoluţiei 23, B-dul Revoluţiei 24, B-dul Revoluţiei 29 monument istoric, B-dul Revoluţiei 33, B-dul Revoluţiei 55, B-dul Revoluţiei 68, B-dul Revoluţiei 73, B-dul Revoluţiei 78, B-dul Revoluţiei 87, B-dul Revoluţiei 90, , B-dul Revoluţiei 102, B-dul Decebal 1, B-dul Decebal 7, B-dul Decebal 13, B-dul Decebal 24, B-dul Decebal 28, B-dul Decebal 29, B-dul Decebal 31, B-dul Decebal 33, B-dul Vasile Milea 19, , B-dul Vasile Milea 21, strada Gheorghe Lazăr 1, starda Gheorghe Lazăr 2, strada Gheorghe Lazăr 3, strada Nicolae Bălcescu 3, strada Nicolae Bălcescu 11, strada Nicolae Bălcescu 13, strada Nicolae Bălcescu 18, strada Unirii 12, strada Unirii 13, strada Meţianu 9, strada Meţianu 16, strada Vasile Goldiş 5, strada Vasile Goldiş 9, strada Vasile Goldiş 20, strada M. Eminescu 6, strada Eminescu 10, strada Eminescu 18, strada Eminescu 29, strada Eminescu 31, strada Eminescu 50, strada Lucian Blaga 7, strada Lucian Blaga 14, strada Episcopiei 9, strada Episcopiei 18, strada Episcopiei 37, strada Episcopiei 38, strada Cloşca 6, strada Cloşca 14, strada Crişan 8, Piaţa Mihai Viteazul 14, Piaţa Catedralei 5, Piaţa Catedralei 6, Piaţa Catedralei 12, strada Mircea Stănescu 2, strada Cicio Pop 16, Calea Aurel Vlaicu nr.43.
„Noi am pus la dispoziţie fonduri pentru reabilitarea faţadelor dar până în acest moment nu avem nici o cerere concretă din partea proprietarilor de imobile” Gheorghe Falcă
Citiți principiile noastre de moderare aici!