Ca urmare a acestei decizii, veniturile bugetarilor se reduc cu 15,5%, pe lună. Conform art 10, bugetarii pot opta pentru una din cele patru măsuri: 10 zile libere în una sau mai multe tranşe, reducerea programului de lucru, sau o soluţie care să le combine pe cel două de mai sus. Sunt acceptate şi alte variante, singurul scop fiind acela de reducere a chletuielilor.
Sindicatele din învăţământ vor recomanda personalului din sistem să nu îşi dea acordul pentru acest concediu forţat. Prezent la întâlnirea de la Bucureşti, liderul arădean al SDÎ, Dănuţ Ienăşescu (foto) ne-a declarat „ Ceea ce putem face este să recomandăm bugetarilor din educaţie să nu semeneze nici un acord pentru cele 10 zile de concediu. Această decizie a guvernului încalcă flagrant contractul colectiv de muncă şi alte legi aflate în vigoare. Dacă angajatorul(în cazul şcolilor directorul instituţiei de învăţământ) va decide unilateral încheierea contractelor de concediu va trebui să îşi asume singur răspunderea pentru asta.”
În continuare nu vor fi trecute notele în catalog, ceea va duce la neîncheierea situaţiei şcolare pe acest semestru şi se va stabili la nivel naţional şi apoi local alte forme de protest.
Solicitările sindicaliştilor au fost, printre altele, acelea de cere Guvernului „să fie făcute publice sumele care au fost obţinute prin reducerile de personal din sectorul bugetar, prin blocarea posturilor şi alte rectificări bugetare de diminuare a salariilor.”, a precizat Ienăşescu.
M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!