Sunt săraci, dar nu într-atât încât să se coboare până la a se deplasa la centrele de vârstnici pentru a-şi ridica alimentele europene care le sunt destinate. Poate şi procedurile complicate şi faptul că adevăraţii săraci nu ajung la aceste bunuri, au făcut ca sute de kilograme de făină, orez, mălai şi nu numai să fie pe punctul de a expira în depozite, pentru că nimeni nu le mai vrea.Îndreptăţiţi să le ridice sunt arădenii care sunt şomeri, vârstnicii care au pensie sub 400 de lei, beneficiarii de venit minim garantat şi persoanele cu handicap grav sau accentuat. Aşa cum am mai arătat în paginile ziarului nostru, cei mai săraci dintre arădeni, cei care nu au nici un venit, nu au dreptul la aceste alimente, pentru că nu se găsesc pe nici o listă a vreunei instituţii de protecţie socială. În plus, legea are lacune care face ca cei care nu sunt neapărat cei mai săraci să intre în posesia acestor pachete, pentru că unul dintre membrii familiei (soţ-soţie) se încadrează în prevederile legii.
Tot ziarul nostru a prezentat mai multe plângeri ale săracilor din judeţ, care susţin că nu au acces la aceste produse deşi mor de foame, în timp ce vecinii lor aruncă bunurile la porci. Autorităţile au susţinut, tot atunci, faptul că legea trebuie respectată aşa cum a fost ea încropită.
Până una, alta, la centrele pentru vârstnici din Arad, alimentele europene expiră fără să ajungă la săraci. Doar 70% din cei care au dreptul la aceste alimente în municipiu şi le-au ridicat. Este vorba de cei care şi-au făcut loc pe prima listă a beneficiarilor în municipiu (cei care se încadrau prevederilor legii în primul semestru al anului trecut). Până în decembrie, moment la care aveau dreptul să primească aceste bunuri, doar 70% dintre cei îndreptăţiţi şi-au ridicat bunurile. Ceilalţi nu s-au prezentat încă la sedii.
Start de la 1 septembrie
Distribuirea ajutoarele europene a început la 1 septembrie anul trecut, moment de la care centrele unde erau depozitate aceste bunuri au funcţionat zilnic, de luni până vineri, între orele 9:00 – 17:00.
Listele întocmite s-au realizat pe baza datelor primite de AJOFM Arad, ISTPH Arad, DDAC Serviciul Prestaţii Sociale pentru venitul minim garantat. Direcţia de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară Arad. Până la 30 iunie 2011 pe listă erau 9.393 de beneficiari din care: VMG – 506 persoane, şomeri – 1.269 persoane, pensionari – 4.110 persoane şi persoane cu handicap – 3.500.
Doar 200
În ianuarie 2012, a fost întocmită lista suplimentară unde s-au regăsit alte 1.400 de persoane care s-au încadrat prevederilor legate privind ajutoarele europene după data de 1 iulie 2011, beneficiari care se pot prezenta la centrele din cartiere pentru a-şi ridica ajutoarele europene. Doar că din ianuarie până acum, doar 200 dintre aceştia au venit după pachetul de alimente.
Primăria Municipiului Arad, prin vocea purtătorului de cuvânt Corina Drăghici, susţine că alimentele sunt suficiente pentru toţi şi nu mai rămâne decât ca oamenii să vină să ridice bunurile. Până ce acestea nu expiră. Unele dintre produsele primite de la europeni expiră în aprilie şi, potrivit purtătorului de cuvânt, „ar fi păcat ca acestea să fie aruncate la gunoi”.
Ce produse primesc săracii
Potrivit Primăriei Arad, fiecare arădean care se regăseşte pe cele două liste ale Primăriei, una întocmită la mijlocul anului trecut, alta la finele lui, ar urma să primească: 13 kg de făină, 8 kg de orez, 9 kg de făină de mălai, 2 kg de paste făinoase, 1 kg de biscuiţi şi 1,5 kg de lapte praf.
Sediul centrelor de distribuire şi zonele arondate
Mai jos vă prezentăm sediile centrelor de distribuire a ajutoarelor europene şi cartierele pe care acestea le deservesc în activitatea de distribuire.
1. Cantina Municipală (B-dul Revoluţiei nr. 93) – telefon 0257/280 686 – care va deservi zona centru, Calea Romanilor şi Drăgăşani
2.Centrul de zi pentru vârstnici Aradul Nou (Calea Timişorii nr. 39) – 0257/278 929 – pentru cartierele Aradul Nou, Subcetate, Sînicolau Mic
3.Centrul de zi pentru copii Micălaca (str. Poiana nr. 5) – telefon 0257/368767 pentru Micălaca: Zona 300, 500, 700
4.Centrul de zi pentru vârstnici Grădişte (str. Ardealului nr. 29) – telefon 0257/218 811 – pentru Grădişte, zona Gării, Podgoria, Zona Polivalentă
5.Centrul de zi pentru vârstnici Vlaicu (str. Calea Aurel Vlaicu nr. 227) – telefon 0257/348 084 – care va deservi Gai, Bujac, Şega, Poltura, Vlaicu şi 6 Vânători;
6.Centrul de zi pentru vârstnici Confecţii (str. Liviu Rebreanu nr. 91) – telefon 0257/270762
– pentru Confecţii, Pârneava, Alfa
adriana.barbu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!