Deși suntem pe locul trei la nivel național în privința numărului de cazuri de rujeolă, rata de vaccinare rămâne foarte scăzută în județ. Îngrijorarea este tot mai mare în lumea medicală, referitoare la situația rujeolei. A trecut un an de la declanșarea epidemiei, timp în care au murit 26 de bolnavi, dintre care cinci în Arad, cifră care plasează județul nostru pe locul doi, după Timiș, la decese. Și la numărul de îmbolnăviri stăm cât se poate de rău, fiind pe locul trei la nivel național, cu aproape 900 de cazuri de la declanșarea epidemiei, din care 470 au fost înregistrate de la începutul acestui an.
Deși riscurile bolii au fost intens mediatizate, numeroși părinți refuză în continuare să-și vaccineze copiii. „Este greu de explicat motivul pentru care părinții refuză vaccinarea, deși au fost înregistrate numeroase decese. Rata de vaccinare a crescut nesemnificativ în ultimul an, cu doar zece procente este acum mai mare față de aceeași perioadă din anul trecut. În aceste condiții, răspândirea rujeolei nu a fost oprită”, ne-a declarat dr. Daniela Cîrnațu, din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Arad.
Conform organismelor internaționale, o rată eficientă de vaccinare ajunge la 95 la sută, însă județul nostru este cu mult sub acest procent. Grupa de vârstă cu cea mai bună rată de vaccinare este a copiilor de 18 luni. Aproximativ 81 la sută dintre aceștia au primit vaccinul. În schimb, la a doua doză, absolut obligatorie, nu se mai prezintă mulți copii. Asta face ca dintre copiii de 8 – 9 ani, doar 63 la sută să fie vaccinați, cu aproape 30 de procente mai puțini decât ar trebui.
Reprezentanții DSP Arad au constatat că în mediul urban rata de vaccinare este mult mai mică. De aceea se crede că mediatizarea pe anumite blog-uri sau rețele de socializare a presupuselor reacții adverse pe care le-ar declanșa vaccinul este o cauză. Medicii spun însă că îngrijorările nu sunt justificate, pentru că în puținele cazuri de reacții adverse, acestea sunt ușoare, în timp ce beneficiile vaccinării sunt foarte mari. Astfel, la grupa de vârstă de 8 – 9 ani, în mediul urban vaccinarea are o rată de numai 58,05 la sută, față de 68,16 procente în mediul rural.
Stoc suficient
Conform reprezentanților DSP Arad, în momentul de față există suficient stoc de vaccin ROR (rujeolă-oreion-rubeolă), respectiv peste 1.600 de doze. Toți medicii de familie și din alte unități sanitare care au atribuții de vaccinare dețin stocuri, astfel că părinții sunt așteptați să se prezinte cât mai repede cu copiii pentru imunizare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!