Regele Mihai I a fost purtat pe ultimul drum astăzi, 16 decembrie 2017. După ce zeci de mii de oameni și-au adus ultimul omagiu la catafalcul Regelui, cortegiul funebru a plecat din Sala Tronului la ora 10:45, fiind purtat pe umeri de militarii Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”. După serviciul religios din Piața Palatului Regal, cortegiul s-a îndreptat către Gara Regală Băneasa, sicriul cu trupul Majestății Sale Defuncte fiind transportat pe un afet de tun, deoarece acesta a fost și Mareșal al Armatei Române.
La Curtea de Argeș
Spre seară, cortegiul a ajuns la Gara din Curtea de Argeș, cu Trenul Regal. Militarii care au însoțit sicriul pe parcursul drumului București-Curtea de Argeș l-au predat altor militari aflați pe peron, aceștia din urmă transportând trupul Regelui către mașina mortuară. De acolo, cortegiul funerar al fostului șef de stat s-a îndreptat către Catedrala din Curtea de Argeș, acolo unde au intrat doar membrii Familiei Regale a României.
Salve de tun și Imnul Regal
În jurul orei 19, au fost trase 21 de salve de tun de către Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul”, atunci intonându-se și Imnul de Stat al României, respectiv Imnul Regal. Momentul a coincis cu cel al coborârii sicriului în criptă, în interiorul Noii Catedrale rămânând doar Familia Regală.
Jurământul meu a fost făcut și continuă să fie valabil pentru toți românii. Ei sunt toți parte a națiunii noastre și așa vor rămâne totdeauna. Stă doar în puterea noastră să facem țara statornică, prosperă și admirată în lume. Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri. Așa să ne ajute Dumnezeu!” – Majestatea Sa Regele Mihai I al României, în discursul din Parlamentul României, 25 octombrie 2011.
Pe tot parcursul zilei, Muzica Militară formată din detașamente de 58 de militari ai Forțelor Terestre, 58 de militari ai Forțelor Aeriene, 58 de militari ai Forțelor Navale și un Detașament de elevi ai Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, a intonat marșuri funebre, în timp ce miile de oameni au strigat continuu „Regele Mihai”, sau „Monarhia salvează România!”.
„Stingerea”, semnalul de încheiere
În jurul orei 20, în fața Catedralei din Curtea de Argeș s-a auzit „Stingerea”, semnalul de trompetă care a marcat încheierea ceremoniei funerare. Astfel, odată cu dispariția Regelui Mihai, a luat sfârșit o perioadă istorică, s-a stins o lume. S-a stins ultimul șef de stat din perioada celui de-al doilea Război Mondial, un șef de stat care a suferit, a cunoscut și a trăit ororile unui război, dar și ale unui exil ce părea interminabil.
Finalul unei ere
Etalon al istoriei României, exemplu de bun simț și decență, Regele Mihai a fost, la fel ca și predecesorii Majestății Sale, cel care a făcut pasul spre necunoscut, a deschis calea europeană, a independenței și a libertății pentru România. Ne-a învățat că trebuie să ne schimbăm, să uităm trecutul și să mergem înainte drepți și cu încredere.
Citiți principiile noastre de moderare aici!