Bucuria locuitorilor din cartierele care sunt în curs de modernizare prin proiectul ”Regenerare urbană” este mult diminuată de disconfortul produs de muncitori. În afară de zgomotul permanent și insuportabil al utilajelor, praful a devenit o problemă serioasă. În orele în care muncitorii sunt pe șantier, nori de praf se ridică dintre blocurile din Alfa sau Micălaca. Autoturismele curate sunt acoperite de o peliculă fină în doar câteva ore, iar pe stradă poți simți praful în gură.
”Nu am mai deschis ferestrele de câteva săptămâni, pentru că afară este foarte mult praf. Totul e alb în cartier, mașini, pereți, panouri publicitare, vitrine și chiar plantele. E tot mai greu de suportat”, ne-a spus o locatară de la blocul 32 din Alfa.
Constatări pe teren
Reprezentanții Gărzii de Mediu au constatat și ei că praful a devenit o problemă. În urma unor verificări făcute pe șantiere, au solicitat firmei care execută lucrările să folosească cisterne pentru a stropi străzile și zonele în care se intervine. Ceea ce se și întâmplă, însă cisternele nu fac față cantităților mari de praf.
În ceea ce privește gradul de poluare, stațiile de monitorizare a calității aerului existente în Arad nu pot determina dacă parametrii sunt depășiți în cartiere, pentru că nu sunt amplasate în apropierea zonelor în care sunt deschise șantierele.
Își cer scuze
Reprezentanții Primăriei Arad, care își cer scuze pentru disconfortul creat de șantiere, ne-au declarat că au solicitat și operatorului de salubritate să intervină cu cisterne în zonele afectate. ”Ne cerem scuze cetăţenilor pentru deranjul produs însă îi asigurăm de faptul că intenţiile municipalităţii sunt dintre cele mai bune. La finalul acestui proiect ambiţios, circa 60.000 de arădeni care locuiesc în cartierele de blocuri ale municipiului se vor putea bucura de spații verzi revitalizate, trotuare amenajate şi un număr mult mai mare de locuri de parcare. Pentru a reduce disconfortul creat vom solicita operatorului de salubritate stradală intensificarea programului de stropiri”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Ralu Cotrău.
50 milioane
”Regenerarea urbană” este un proiect al municipalității care vizează reamenajarea spațiilor dintre blocuri în marile cartiere. În cadrul proiectului are loc și demolarea garajelor din tablă, pentru a se putea amenaja parcări, spații verzi și locuri de joacă. Proiectul se va derula pe o perioadă de câțiva ani, iar valoarea investițiilor este de 50 milioane de euro.
”Ne cerem scuze cetăţenilor pentru deranjul produs însă îi asigurăm de faptul că intenţiile municipalităţii sunt dintre cele mai bune” – Ralu Cotrău
Citiți principiile noastre de moderare aici!