Consilierii locali municipali au dat, săptămâna aceasta, undă verde pentru „regenerarea urbană a spaţiilor din zona blocurilor de locuinţe din cartierele Alfa, Faleza Mureş, Confecţii, Micalaca, Vlaicu și centru, inclusiv zona protejată din Municipiul Arad”. În fapt, au aprobat cu unanimitate de voturi proiectul tehnic pentru această investiţie, a cărei valoare se ridică la 45.593.613 de euro.
Funcţionalitate şi confort
Proiectul regenerării urbane „aduce funcţionalitate şi confort pentru cetăţenii Aradului care vor beneficia de parcări moderne şi accesibile în zonele în care locuiesc, realizarea confortului optic pentru locatari, amenajarea de spaţii verzi şi de recreere, amenajarea locurilor de joacă pentru copii. Acest proiect va avea o contribuţie semnificativă la dezvoltarea oraşului, decongestionarea traficului şi la îmbunătăţirea mobilităţii populaţiei, va reduce poluarea mediului prin diminuarea zgomotului si eliminarea prafului” – se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre CLM.
Practic, vor fi amenajate parcări în suprafaţă totală de 201.140 mp, dar şi 38.121 mp de trotuare şi 64.652 mp de spaţii verzi şi spaţii destinate recreerii. Se vor realiza opt parcări etajate de tip Fast Park şi vor fi amenajate şase locuri de joacă. Se vor realiza 12.770 metri de canalizare pluvială, vor fi montate 921 de indicatoare pentru semnalizare verticală, 6.660 mp de marcaje transversale şi 7.630 metri de marcaje longitudinale pentru semnalizare orizontală.
Parcări de tip Fast Park
Soluţia propusă pentru creşterea numărului de locuri de parcare în cartiere constă din realizarea unor structuri de tip Fast Park alcătuite din elemente modulare prefabricate şi asamblate direct pe platformele deja amenajate. Sistemul are fundaţii şi o placă de beton fixă, o structură metalică modulară, putând fi dezasamblată si reasamblată în zone cu conformaţie diferită din punct de vedere plano-altimetric. Avantajele economice specifice realizării unei structuri de acest gen, rezidă din amplasarea acesteia în spaţii libere, actualmente neutilizate şi din eficienţa utilizării terenului prin etajare.
Cele opt parcări etajate de tip Fast Park vor fi amplasate în următoarele locuri: cartier Alfa, strada Luceafărului/ A.Suciu (106 locuri de parcare); cartier Alfa, strada Pădurii (202 locuri de parcare); cartier Micălaca 500-700, strada Zalău (112 locuri de parcare); cartier Micălaca 300, strada A.P Negură (170 de locuri de parcare); cartier Micălaca 300, strada Ghe. Ciuhandru (118 locuri de parcare); cartier Micălaca 300, strada Ilie Măduţă (139 de locuri de parcare); cartier Micălaca 100, strada Păşunii (162 de locuri de parcare); Micălaca 100, strada Păşunii (162 de locuri de parcare). Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Corina Drăghici, ne asigură că nu e vorba de o eroare: pe strada Păşunii chiar ar urma să fie amenajate două parcări etajate, fiecare cu câte 162 de locuri.
Beneficii
„Având în vedere că numărul necesar de locuri de parcare în cartiere este mult mai mare decat cel existent iar unele garaje sunt utilizate ca si depozite de către proprietari, reabilitarea zonelor dintre blocuri este o investitie benefică si oportună.
Consecinţele benefice în urma reabilitarii ar fi: realizarea confortului optic pentru locatari, creşterea numărului de locuri de parcare, eliminarea zonelor insalubre, reducerea conflictelor din cauza lipsei locurilor de parcare, reducerea poluării mediului prin diminuarea zgomotului si eliminarea prafului, asigurarea scurgerii si evacuării apelor meteorice” – se arată în raportul de specialitate care însoţeşte proiectul.
Durata de realizare a proiectului „Regenerare urbană a spaţiilor din zona blocurilor din cartierele Alfa, Faleza Mureş, Confecţii, Micălaca, Vlaicu şi centru, inclusiv zona protejată din Municipiul Arad” ar urma să se întindă pe doi ani.
Definiţie
Regenerarea urbană este definită după cum urmează: „aducerea la viaţă a zonelor urbane cu efortul cooperativ al municipalităţilor, proprietarilor şi al altor actori implicaţi cu scopul de a îmbunătăţi condiţiile de trai, de a creşte calitatea mediului şi a climatului social şi de a întări economia locală”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!