Problemele din sistemul sanitar sunt bine cunoscute la nivel naţional, iar unităţile medicale din judeţul nostru nu fac rabat de la această situaţie. Cel mai mare şi mai important spital arădean, Spitalul Clinic de Urgenţă Judeţean Arad, are un deficit de 900 de angajaţi. Cea mai mare problemă este blocarea posturilor vacante de către Guvern, dar şi faptul că remuneraţia unui medic la noi în ţară este foarte slabă comparativ cu alte state din Europa. Din declaraţiile conducerii Judeţeanului, din totalul necesar de 1.950 de angajaţi, în momentul de faţă în unitatea medicală activează doar 1.069.
Deşi Ministerul Sănătăţii a reuşit deblocarea unor posturi de medici, nu au existat candidaţi doritori să lucreze în cel mai mare spital arădean. „De un an căutăm medici specialişti pentru Terapie intensivă şi pentru Urgenţe. Am scos la concurs câteva posturi, dar nici acestea nu se ocupă, pentru că nu sunt candidaţi. Avem nevoie urgentă de medici şi la Cardiologie, dar ne confruntăm cu aceeaşi problemă”, a declarat Bogdan Totolici, managerul Spitalului Judeţean.
Deficitul se datorează, în mare parte, faptului că o mare parte dintre medicii specialişti şi asistenţi au plecat din unitatea medicală arădeană în străinătate, unde salariile sunt mult mai mari decât în România. Problema deficitului de personal nu se aplică doar pentru Spitalul Judeţean Arad.
Potrivit datelor deţinute de către Direcţia de Sănătate Publică Arad, la nivelul întregului judeţ avem un deficit de aproximativ 2.000 de persoane, iar schemele de personal ale spitalelor din Arad sunt ocupate în proporţie de 58 la sută.
JA-A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!