Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu au participat, alături de câteva zeci de oameni, la parastasul de doi ani de la moartea Reginei Ana a României, la biserica ortodoxă din Săvârşin, unde slujba a fost oficiată de Înalt Preasfinţia Sa Arhiepiscopul Timotei al Aradului, episcopul vicar Emilian Crișanul, alături de parohul bisericii, părintele Călin Mădăluţă.
Legătura dintre familia regală și comunitate dar și Biserica Ortodoxă a fost mereu foarte puternică. Biserica ortodoxă din comuna Săvârșin este locul în care Regina Ana împreună cu Regele Mihai și membrii familiei regale veneau pentru a asista la slujbe atunci când se aflau la castelul de aici.
Pentru localnici, Regina Ana rămâne un om de-al lor, despre care spun că o vor purta mereu în suflet. În special îşi amitesc că o întâlneau pe Regina Ana la sărbătorile de iarnă, când mergeau cu colinda la castel. Până când starea de sănătate i-a permis, Regina Ana era alături de Regele Mihai şi membrii Familiei Regale pe platoul din faţa castelului, întinpinând colindătorii.
Despre Regina Ana
Conform site-ului familiaregala.ro, Principesa Ana de Bourbon s-a născut la 18 septembrie 1923, la Paris. A fost fiica Principelui René de Bourbon şi a Principesei Margareta a Danemarcei. Principesa Ana a copilărit in Franţa. Începand cu anul 1939, după izbucnirea razboiului, şi-a urmat familia în Spania şi în Statele Unite ale Americii, unde a urmat o şcoala de arta, la New York. În paralel, pentru a-şi putea câştiga existenţa, a lucrat ca vânzatoare la magazinul universal Macy s. În 1943, Principesa Ana s-a înrolat ca voluntar în armata franceză. A fost, împreună cu regimentul ei, în Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg şi Germania, până la sfîrşitul ostilităților. A primit „Crucea de Razboi” a Franţei.
Principesa Ana l-a cunoscut pe Regele Mihai I al Romaniei la Londra. Dupa doar o saptamană, Regele i-a cerut mana. Pentru că între timp, Regele Mihai fusese obligat ca să abdice, căsătoria a avut loc la Atena, pe data de 10 iunie 1948.
Regina Ana este primul membru al Familiei Regale care a ajuns la Săvârşin după Revoluţia din 1989. Se întâmpla în 1995, pentru că Regele Mihai a evitat să vină în zonă până când, în 2001, şi-a recuperat în justiţe castelul.
Regina Ana, care a încetat din viaţă în ziua de 1 august 2016, în spitalul din Morges, în Elveţia, este înmormântată la Curtea de Argeş.
Trimite articolul
Xin ce perioada a fost dânsa regina? S-a maritat cu fostul rege cand aceste era doar un siimplu cetatean după abdicare deci nu are cum sa fi fost regina. Punct