JURNAL ARĂDEAN: Domnule Vasile Dan, ce a adus nou la Arad anul 2014?
VASILE DAN: „Regina artelor – literatura”, cum se spune! Asta a adus nou. Şi încă într-un oraş tradiţional complexat literar, în comparaţie cu marii săi vecini (Timişoara, Oradea). Să o iau pe rând. Întâi: ne-am înmulţit rândurile, forţele filialei noastre scriitoriceşti cu încă zece colegi valoroşi care au convins, nu uşor!, prin cărţile lor, o Comisie de Validare din Bucureşti exigentă. Au convins prin valoarea estetică a scrisului, prin cronici literare şi recenzii dedicate lor în reviste de prestigiu. Aceştia sunt: Sanda Maria Deme (poetă, dar şi un vestit medic neurolog), Alexandru Moraru (prozator cu bună receptare critică mai ales la Bucureşti), Geo Galetaru, (poet, profesor, fondator al revistei „Sintagme literare”), Domnica Pop (poetă, o specialistă a genului haiku), Lia Faur (poetă, eseistă), Ruxandra Ivăncescu (prozatoare, universitară braşoveană), Lăcrimioara Iva (poetă, specializată în literatură pentru copii), Gilda Vălcan (eseistă, specialistă în Friedrich Nietzche, poetă, universitară la Arad şi în Timişoara), Dana Melania Bădic (eseistă din Deva, traducătoare din ebraică), Nagyalmas Ildiko (poetă, ziaristă în limba maghiară). Acum suntem 58 de scriitori în filiala arădeană. Două treimi, rezidenţi în Arad. Supravieţuirea noastră ca filială ţine, potrivit statutului U.S.R, şi de numărul membrilor: 50 obligatoriu.
Paradoxal, dar în Arad nu s-au văzut întotdeauna cărţile lor publicate…
VASILE DAN: Ştiu şi eu prea bine că nimeni nu e profet în satul lui. Cititul cărţilor nu mai e la modă. Cică din cauza calculatorului. Asta n-au aflat-o însă şi dânşii, cei care au inventat calculatorul, cei din metroul parizian, să zicem, care citesc de dimineaţa până seara cărţi, şi, crede-mă, nu uşoare, nu poliţiste. Pe noi calculatorul, Internetul, „facebook”-ul ne-a scrântit de-a dreptul, ca pe arabi în „primăvara lor arabă”.
Să revenim la ale noastre: Care au fost cele mai importante evenimente culturale ale filialei în acest an?
VASILE DAN: Literatura a creat, la Arad, în acest an, cu discreţia lecturii înseşi, evenimentul cultural de rezistenţă din spatele zgomotului, din spatele celui de spectacol şi divertisment, eventual stradal. Pomenesc aici „Turnirul de poezie”, cel mai îndrăzneţ proiect al Uniunii Scriitorilor, o competiţie valorică internă, pe pământ străin, cu juriul cel mai aspru cu putinţă, între poeţi organizaţi pe echipe reprezentative din filiale. Anul acesta la Barcelona. Anii trecuţi la Atena, Efes, şi Gyula. La Barcelona poeţii arădeni au aruncat mănuşa celor din Timişoara. Romulus Bucur, Vasile Dan, Ioan Matiuţ, Andrei Mocuţa, Gh. Mocuţa şi Traian Şetf au câştigat trofeul pentru a treia oară consecutiv. Iar marele premiu, la individual, „Cununa de Lauri de la Barcelona”, a fost obţinut de Vasile Dan (ex aequo). În 2014 au apărut peste 20 de cărţi semnate de scriitori ai filialei noastre. Unele apreciate cu premii rare, râvnite. Doar trei exemple: „Timpuri crimordiale”, poeme, a lui Ioan Moldovan a fost nominalizată de „România literară”, la „Cartea Anului” în România. Gheorghe Schwartz a luat premiul de proză al U.S.R., Iar Ioan Matiuţ, premiul APLER.
Să nu uităm aniversarea „Arca”…
VASILE DAN: În 2014 revista de cultură „Arca” a intrat în cel de-al XXV-lea ei an de apariţii neîntrerupte. Acesta a fost un prilej de neratat pentru organizarea, cu sprijinul C. J. A., prin Centrul Cultural, a Colocviului Naţional al Revistelor de Cultură, reviste din tot spaţiul literar românesc. De la Chişinău la Novi Sad. Colocviul, fără precedent, (au participat, la vârf, pentru prima oară, toate marile reviste literare şi de cultură din ţară, peste 20) a fost moderat de preşedintele U.S.R., Nicolae Manolescu, academician, ambasador UNESCO la Paris. Între 28 şi 30 martie a.c. Aradul a fost, pentru trei zile, aşa cum s-a spus, „capitala literelor române”.
Gala premiilor literare
„Gala premiilor filialei Arad a U.S.R va avea loc vineri, 12 decembrie, ora 12, la Teatrul Clasic «Ioan Slavici». Vă invităm cu plăcere de pe acum să fiţi alături de scriitorii premiaţi: Gh. Mocuţa şi Traian Ştef (premiul „Opera Omnia”), Lucia Cuciureanu, Ioan Matiuţ, Domnica Pop, Lăcrimioara Iva, (premiul de poezie), Florica Bodiştean (premiul pentru eseu), Ioan Dehelean (premiul de debut pentru poezie)”.
„Acum suntem 58 de scriitori în filiala arădeană a U.S.R.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!