Comemorarea centenarului morţii primei regine a românilor, Regina Elisabeta, a avut loc la biserica ortodoxă din comuna Săvârşin în prezenţa Alteţelor Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu. Alteţele Lor Regale se află, în luna februarie, la Castelul Regal de la Săvârşin şi au ales biserica din localitate pentru oficierea slujbei de pomenire. „Este o comemorare importantă pentru Coroana Română şi pentru întreaga naţiune”, menţionează Casa Regală a României, pe site-ul romaniaregala.ro, care mai precizează că evenimentul de astăzi reprezintă deschiderea oficială a Jubileului Regal 150. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu ÎPS Arhiepiscopul Timotei al Aradului, iar la eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor locale din Săvârşin, în frunte cu primarul Ioan Vodicean, dar şi autorităţi din judeţele învecinate sau personalităţi din ţară. Pentru a marca momentul, şi-au dat concursul Corul Regal şi Corul Teologic al Arhiepiscopiei Aradului. Regina Elisabeta a României, care avea pseudonimul literar Carmen Sylva, s-a născut pe 29 decembrie 1843 în Neuwied, Germania şi a murit pe 18 februarie 1916, la Curtea de Argeş. În 1869 principesa Elisabeta de Wied s-a căsătorit cu domnitorul Carol I al României, devenind în 1881 prima regină a României, în urma recunoaşterii ţării drept regat atât de Poarta Otomană, cât şi de marile Puteri Europene după Războiul de Independenţă de la 1877. Patroană a artelor, fondatoare a unor instituţii caritabile, poetă, eseistă şi scriitoare, ca fondatoare de instituţii caritabile a fost supranumită de oamenii din popor „mama răniţilor”.
Regina Elisabeta, comemorată la Săvârşin
Reactualizat la:
Prima regină a românilor, Regina Elisabeta, a fost comemorată, joi, în biserica din comuna Săvârşin, judeţul Arad, pentru a marca cei o sută de ani de la trecerea la cele veşnice.
Trimite articolul
XCele mai citite știri
Local
ARAD. Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara informează că, în perioada 23 noiembrie - 2 decembrie, se vor desfășura două transporturi cu depășiri pe traseul: Nădlac II PTF – A1 – A11 – Centura Arad - DN 7 – Ilia – A1 – A10 – Turda – A3 – Nădășelu – DN 1F – Cluj Napoca – Centura Apahida Vâlcele - DN 1C - DN 17 – Beclean – DN 17 – Centura Bistrița – DN 17 – Gura Humorului – Varianta de Ocolire Suceava – DN 2 – DN 28 – Târgu Frumos – DN 28 – DN 28D – DN 28 – DN 24B – Albița PTF.
România
Austria şi-a arătat vineri disponibilitatea de a ridica dreptul de veto în privinţa aderării complete a României şi Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie Schengen, ultimul obstacol pentru cele două ţări est-europene după o lungă aşteptare, transmite AFP.
Local
Oraşul Pecica vrea să-şi creeze propriul serviciu de transport public local, cu autobuze electrice, pentru a lega principalele puncte de interes de pe cei 100 de kilometri de străzi, dar şi pentru a facilita deplasarea către zonele industriale şi satele aparţinătoare Turnu şi Sederhat.
Local
În prezența a aproximativ 150 de preoți și diaconi și a peste 1.000 de credincioși, ierarhii arădeni au pus piatra de temelie pentru biserica Schitului „Izvorul Tămăduirii” de la Frumușeni.
2
Local
Zeci de preşedinţi sau locţiitori ai acestora de la secţii de votare din judeţul Arad s-au retras de la alegeri.
Evenimente
Evenimentul este dedicat tinerilor cu vârste între 12 și 15 ani, iar în acest an, tema abordată este „Egalitatea de șanse și curajul de a fi diferit”.
Local
ARAD. Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise în numele instituției, utilizând adresa de e-mail stefania.neagu@anaf.re.
Citiți principiile noastre de moderare aici!