Şedinţă cu surprize, miercuri, la Consiliul Judeţean. Participanţii la pichetarea sediului instituţiei – organizată de Comitetul pentru Salvarea Judeţului – au intrat, pentru câteva minute, la şedinţa Consiliului Judeţean pentru a-i susţine pe aleşii opoziţiei în cererea lor de a se supune la vot proiectul de organizare a unui referendum. Şedinţa a fost, pentru minute bune, teatrul încrâncenării dintre reprezentanţii Puterii şi cei ai Opoziţiei. S-au dat replici acide, s-au făcut comentarii politice, publicul şi-a făcut simţită prezenţa prin aplauze, huiduieli şi pancarte, totul finalizându-se cu plecarea din şedinţa de Consiliu a consilierilor partidelor din Opoziţie. Din acel moment, toate celelalte aproape 20 de proiecte de hotărâre rămase de dezbătut au fost aprobate în unanimitate, în doar câteva minute.
Cu pancarte, în tăcere
Circa 30-40 de protestatari, cu pancarte inscripţionate cu: “Noi vom fi Arad şi după alegeri”, “Vrem respect, vrem referendum”, majoritatea îmbrăcaţi cu tricouri albe pe care stătea scris “Nu desfiinţaţi judeţul Arad”, au pichetat sediul CJA. Participanţii la acţiune – un protest liniştit, fără scandări – au fost reprezentanţi ai unor asociaţii civice, sindicate şi partide din opoziţie, care au format recent Comitetul pentru Salvarea Judeţului Arad.
Protestatarii au suţinut astfel organizarea unui referendum pe tema regionalizării.
„Readucem aminte că este vorba despre intenţia de desfiinţare a judeţului Arad. Chiar dacă este amânată, potenţialul periculos rămâne. Tragem un semnal de alarmă aleşilor judeţeni că servesc judeţul, nu partidul”, a subliniat în faţa sediului CJA, Claudiu Cristea, preşedintele Mişcării Arădene.
„Sunt dezamăgit de faptul că proiectul de hotărâre, semnat de o treime din consilierii judeţeni, nu a fost inclus pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi. De aceea mă aflu aici, alături de cei din Comitetul pentru Salvarea Judeţului Arad, comitet din care face parte şi PNL Arad, să le arătăm celor care doresc desfiinţarea judeţului că nu vor putea face acest lucru”, a precizat, tot acolo, Ioan Cristina, preşedintele PNL Arad.
Contre dure în şedinţă
Participanţii la protest au intrat, mai apoi, la şedinţa CJA. Aici, s-a declanşat un adevărat scandal între opoziţie şi putere. Pigmentat uneori cu aplauze din public. Nicolae Ioţcu le-a cerut să nu perturbe şedinţa: „Ca judeţul să meargă înainte, trebuie să muncim”.
Luările de cuvânt au fost însă, deseori trunchiate din cauza intervenţiilor celorlalţi.
Cosmin Galu, consilier judeţean şi vicepreşedinte al Mişcării Arădene, a luat cuvântul solicitând introducerea proiectului privind organizarea referendumului: „Am depus în 15 iunie Proiectul de Hotărâre împreună cu alţi 11 consilieri pentru organizarea unui referendum. Suntem într-o situaţie politică plină de incertitudini. Există un singur lucru cert: reorganizarea administrativă se va întâmpla. Este de datoria noastră să oferim un element de certitudine: părerea arădenilor”.
Nicolae Ioţcu, preşedintele CJA, a dat replică: „Proiectul de Hotărâre, conform legii, trebuie să aibă în 30 de zile un raport al comisiei de specialitate. E în termen. Să veniţi, însă, şi cu soluţia de alocare a celor minim 11 miliarde lei cât costă organizarea referendumului. Să ne spuneţi de unde să luăm banii. De la drumuri, de la spitale?”
Au părăsit şedinţa
Tensiunea a escaladat, totul culminând cu ieşirea din sală a consilierilor Opoziţiei. „Nu aveţi capacitatea de a purta o dezbatere”, a justificat acest gest Cosmin Galu. Odată cu aleşii, au ieşit şi protestatarii, care au aruncat, în drumul spre uşă, cuvinte grele.
simona.butaru@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!