La vizionarea filmului „Recviem pentru Dominic” din Arad a fost prezent însuși regizorul, Robert Dornhelm, care, la final, a purtat un dialog live cu jurnalistul Emil Hurezeanu. Cei prezenți la eveniment au avut ocazia să afle povestea vieții regizorului austriac de origine română (Timișoara) dar și detalii despre filmul vizionat în premieră națională, care a fost premiat cu Globul de Aur în anul 1990. „Este o mare șansă pentru noi că ne aflam, azi, aici si am avut ocazia să vizionăm acest film, alături de regizorul Robert Dornhelm, care nu a mai văzut „Recviem pentru Dominic” de foarte mulți ani, după cum îmi spunea înainte să intrăm în sală. Cred că a fost emoționant și pentru el” – a declarat Emil Hurezeanu.
„Recviem pentru Dominic” este un film dedicat, de fapt, Timişoarei natale, și prezintă povestea inginerului Dominic Paraschiv, care lucra în 1989 la Solventul, şi care a murit în haosul Revoluţiei de la Timişoara, împuşcat şi batjocorit, poreclit ”măcelarul de la Timişoara”, fiind acuzat pe nedrept că a ucis 80 de oameni…
Robert Dornhelm a lucrat, de-a lungul anilor cu actori și regizori de renume, a fost nominalizat la Oscaruri sau premiile Emmy și a făcut un film cu Grace Kelly. În momentul de față, regizorul stă în America unde lucrează, încă, în branșa cinematografica de la Hollywood.
Cine este Robert Dornhelm?
Robert Dornhelm s-a născut la 17 decembrie 1947, la Timişoara.
În 1961, la 14 ani, a emigrat împreună cu familia în Austria, iar între anii 1965 şi 1967 a studiat la Academia de Film din Viena.
Motivul emigrării au fost persecuţiile la care i-a fost supusă familia de autorităţile comuniste, tatăl ajungând chiar la închisoare, ca deţinut politic.
Fabrica şi casa pe care le-au avut în centrul Timişoarei le-au fost confiscate. Şi pe care nu a reuşit să le mai recupereze după 1989…
În perioada 1967-1975, a lucrat ca director la secţia de documentare pentru Broadcasting Corporation Austria (ORF).
După mai multe proiecte, filmul de debut a fost The Children of Theatre Street, în 1977, pentru care a fost nominalizat la premiile Oscar, la categoria Film Documentar, în anul 1978.
The Children of Theatre Street a beneficiat şi de serviciile prinţesei Grace de Monaco, despre care s-a zvonit că ar fi existat şi o idilă la acea vreme cu Robert Dornhelm.
După acest succes, a început să lucreze şi să locuiască în Los Angeles.
Au urmat filme precum She Dances Alone (1981) – o poveste despre Kyra Nijinsky, fiica marelui dansator rus Vaslav Nijinsky.
În 1983, a realizat pentru televiziunea americană filmul dedicat viaţii lui Bill Wyman, basistul care a fost membru fondator la Rolling Stones.
În 1990, filmul Requiem pentru Dominic a fost nominalizat la Globul de Aur.
Recviem pentru Dominic a fost un film dedicat, de fapt, Timişoarei natale, care prezintă povestea adevărată a inginerului Dominic Paraschiv, care lucra în 1989 la Solventul, şi care a murit în haosul Revoluţiei de la Timişoara, împuşcat şi batjocorit, poreclit ”măcelarul de la Timişoara”, fiind acuzat pe nedrept că a ucis 80 de oameni…
Robert Dornhelm a realizat şi miniseria pentru televiziune Anne Frank: The Whole Story (2002), cu Ben Kingsley şi Brenda Blethyn, pentru care a fost nominalizat la premiile Emmy.
Este şi autorul noii adaptări pentru televiziune a lui Spartacus (2004), dar şi a filmului The Amanda Knox Story, în 2011.
A mai filmat, printre multe altele şi alături de nume celebre ale cinematografiei mondiale, o peliculă despre viaţa lui Robert F. Kennedy (2002), povestea primarului din New York, Rudy Giuliani Story (2003), cu James Woods, a lucrat cu Steven Spielberg la Into the west, nominalizat la zece premii Emmy.
Este văr cu Ioan Holender, directorul Operei vieneze.
Citiți principiile noastre de moderare aici!