Un eveniment aparte va avea loc în doar câteva zile la Arad. Regizorul Andrei Șerban și participanții la cea de-a cincea ediție a Academiei Itinerante Andrei Șerban vor face luni, 18 iulie 2016, de la ora 18:30, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, o prezentare publică informală a metodei și rezultatelor Academiei Itinerante din acest an. Intrarea la acest eveniment este liberă.
Academia este în curs de derulare, între 12-18 iulie 2016, la Castelul Macea și Teatrul Clasic și este organizată în parteneriat de Primăria Municipiului Arad și Centrul Municipal de Cultură Arad, Fundația Culturală „Camil Petrescu”, Asociația Film ETC., Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava” al Teatrului Național București, Teatrul Clasic “Ioan Slavici” și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.
Cea de-a cincea ediție a Academiei Itinerante reunește la Castelul Macea, începând cu 18 iulie 2016, peste 35 de actori, alături de regizori, dramaturgi, muzicieni și jurnaliști din toată țara.
Ţintele
Potrivit comunicatului remis de Centrul Municipal Cultural, „Academia Itinerantă Andrei Şerban este un program-cadru conceput ca un laborator interdisciplinar de creaţie în jurul personalităţii artistice a regizorului Andrei Şerban, reunind tineri actori, alături de artişti din alte discipline. Inițiată de Corina Șuteu în 2007, pentru a răspunde nevoii de a construi forme de pregătire artistică și spații de creativitate care să stimuleze existența experimentului și a cercetării artistice, Academia Itinerantă Andrei Șerban este realizată prin ample parteneriate instituționale, care au inclus la edițiile anterioare Institutul Cultural Român, Asociația ECUMEST și Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală «Ion Sava» al Teatrului Național București. Primele patru ediții ale Academiei au adus împreună peste 200 de actori, regizori, scenografi, dramaturgi, muzicieni sau artiști vizuali”.
În trecut
Atelierele din anii precedenţi au avut ca focus cazul Tanacu (Plopi/New York, 2007), opera lui Brâncuşi (Horezu, 2009), Eminescu (Ipotești, 2011), Shakespeare şi Caragiale (Mogoșoaia, 2012). Ediția din acest an propune participanților lucrul pe texte de Shakespeare, Turgheniev și Sarah Kane.
Despre Andrei Șerban?
Regizorul din București, Andrei Şerban a debutat la Piatra Neamț, la Teatrul Tineretului, și s-a remarcat în ţară cu montarea tragediei shakespeareiene Iulius Cezar la Bulandra. În 1969 a emigrat în SUA cu ajutorul lui Ellen Stewart, directoarea companiei „La MaMa”, la New York, care i-a oferit o bursă. Andrei Șerban a lucrat cu o serie întreagă de teatru şi opere din lume: Circle in the Square Theatre, the Yale Repertory Theater, the American Conservatory Theatre, the Metropolitan Opera, cu operele din New York, Seattle şi Los Angeles, cu cele din Paris, Geneva, Viena, cea din Ţara galilor, Théâtre de la Ville, the Comédie Française, Helsinki s Lilla Teater etc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!