ARAD. 244 de medici de familie îşi desfășoară activitatea în judeţul Arad în baza contractelor încheiate cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). Dintre aceştia, 141 activează în mediul urban (97 în municipiul Arad), iar 103 în mediul rural.
În perioada ianuarie-septembrie a acestui an, au beneficiat de servicii medicale la medicul de familie nu mai puţin de 245.081 de pacienți arădeni, cărora le-au fost acordate în total 1.065.478 de servicii medicale – atât preventive, cât și curative. „Beneficiari ai serviciilor medicale acordate de medicii de familie sunt persoanele înscrise pe listele fiecăruia. În prezent, pe listele medicilor de familie sunt înscrise 433.837 persoane, atât asigurați care au acces la serviciile din pachetul de bază, cât și persoane neasigurate care au dreptul la serviciile din pachetul minimal” – explică ec. Angela Cosma, director general al CAS Arad.
Servicii noi
Începând de la 1 aprilie 2023, pachetele de servicii medicale acordate asiguraţilor și condițiile de acordare a asistenței medicale vor fi modificate, cu scopul declarat al îmbunătățirii accesului pacienților la serviciile medicale, medicamente și dispozitive medicale. Casa Națională de Asigurări de Sănătate a pus în dezbatere publică un proiect de ordin cu propunerile ce reglementează acordarea asistenței medicale.
Enumerăm, astăzi, câteva dintre noile servicii pe care le vor putea acorda medicii de familie: *recoltare pentru test Babeș-Papanicolau pentru femeile simptomatice; *în cadrul consultaţiilor pentru acordarea serviciilor de planificare familială se realizează inclusiv evaluarea femeii în stadiul preconcepție; *testul Frax – calcularea riscului de fractură la pacienții cu osteoporoză; *efectuarea infiltrațiilor și a procedurilor de evacuare a colecțiilor purulente, în cadrul tratamentelor chirurgicale.
De asemenea, medicul de familie va putea aacorda consultații preventive de depistare precoce a unor afecțiuni pentru persoane cu vârsta între 40 şi 60 ani (cuprinzând evaluarea riscului cardio-vascular, oncologic, depistarea precoce a melanomului malign, evaluarea sănătății mintale, a sănătății reproductive), respectiv pentru persoane cu vârsta de peste 60 de ani (evaluarea comportamentelor cu impact global asupra sănătăţii, evaluarea riscului fatal cardiovascular, evaluarea riscului oncologic, evaluarea sănătății mintale, inclusiv a depresiei, evaluarea riscului de osteoporoză, evaluarea riscului de incontinență urinară, evaluarea riscului de melanom malign, evaluarea riscului de demență).
Pentru persoanele cu vârsta între 18 și 39 de ani inclusiv, consultațiile de prevenție se vor acorda anual (față de acordarea la 3 ani, reglementată în prezent).
Plăţi şi punctaj
Pentru a crește accesul persoanelor de pe lista medicilor de familie la servicii medicale acordate de medicul de familie, inclusiv la consultații de prevenție, consultațiile acordate la distanță pentru afecțiuni cronice vor intra în plata per capita.
Au fost propuși doi indicatori de performanță pentru plata medicilor de familie, ce vizează acordarea serviciilor de prevenție persoanelor cu vârsta de 40 de ani și peste 40 de ani, respectiv acordarea serviciilor de prevenție copiilor, cu accent pe depistarea tulburărilor de spectru autist, precum și creșterea timpului aferent consultației de prevenție la 30 de minute (față de 15 minute, în prezent), concomitent cu o majorare semnificativă a punctajului (de la 15 puncte la 30 de puncte/ consultație).
Încurajarea prevenţiei
„Aceste propuneri de suplimentare a pachetului de servicii medicale din asistența medicală primară au fost promovate în contextul creșterii accesului pacienților la asistența medicală în cabinetele medicilor de familie și a încurajării practicării unei medicine preventive, care să preîntâmpine apariția bolilor grave înainte ca simptomele să se facă simțite și afecțiunea să devină cronică” – conchide directoarea CAS Arad, Angela Cosma.
Trimite articolul
XLe făceau si pana acum dar ce propun o mare atentie la angajati pentru ca mulți mor de imposibilitatea de a rezolva si băbește niște treburi asta lipsesteeeeeeeeee
Auzi madam Cozma, ai habar ca nu mai prea sunt medici de familie in judet?! Cum rezolvi asta??