Se stabilesc vinovaţii. Consiliul Judeţean îşi ia măsuri serioase pentru ca megaproiectul de alimentare cu apă potabilă şi canalizare al judeţului să nu eşueze din cauza unor erori, furturi, infracţiuni. Ca atare, în scurt timp le va propune consilierilor din judeţ să aprobe “Regulamentul privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor de către împuterniciţii Preşedintelui Consiliului Judeţean Arad, în cadrul relaţiei operator-beneficiar a serviciului public judeţean de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare“.
În referatul privind necesitatea adoptării acestui regulament se indică faptul că preşedintele CJA coordonează realizarea serviciilor publice şi de utilitate publică de interes judeţean (…) şi ia măsuri pentru evidenţa, statistica, inspecţia şi controlul efectuării acestora.
Pentru protecţie
Tot în proiect se face următoarea menţinue: „Dată fiind importanţa socială a serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare, precum şi impactul negativ care s-ar produce asupra consumatorilor şi operatorilor prin încălcarea legislaţiei în vigoare şi prin nerespectarea obligaţiilor asumate atât de către furnizorul serviciilor, cât şi de către beneficiari, este necesar ca această activitate să fie inspectată, controlată, monitorizată şi sancţionată în caz de abateri, de către agenţi constatatori, împuterniciţi ai preşedintelui CJA”.
Contravenţii la apă şi canalizare
Regulamentul are ca scop stabilirea cadrului legal „prin care împuterniciţii Preşedintelui Consiliului Judeţean Arad desfăşoară activitatea de inspecţie, control, constatarea şi sancţionarea contravenţiilor”.
Întins pe zeci de pagini, regulamentul face, cu precădere, referire la contravenţiile din acest domeniu (cu zecile) şi la sancţiunile care se vor aplica. Referatul vorbeşte de deteriorarea hidranţilor sub orice formă, manevrarea lor de către persoane neautorizate precum şi lăsarea deschisă a hidranţilor şi cişmelelor publice, de spălarea vehiculelor şi altor obiecte la cişmelele publice sau în spaţii neamenajate în acest scop, plantarea de arbori pe traseele conductelor de apă, de aruncarea gunoiului/pământului etc., în anexele reţelelor interioare sau exterioare de apă, care să împiedice exploatarea şi întreţinerea acestora, executarea, fără aprobarea prealabilă a prestatorului de lucrări, a modificării sau extinderii instalaţiilor de apă, executarea de instalaţii interioare de apă, cu persoane neautorizate de prestatorul serviciului, amplasarea de instalaţii subterane pe aceleaşi trasee cu cele ale conductelor şi zeci de altele.
Contravenţiile stabilite la serviciu de canalizare sunt şi ele în număr de 38.
Amenzile
CJA a cuprins în regulament şi amenzile care vor fi aplicate contravenţiilor enumerate pe câteva pagini. Cea mai mică dintre amenzi va fi de 500 de lei, iar cea mai mare de 5.000 lei. La acestea se vor adăuga şi amenzi complementare: confiscări şi despăgubiri. La toate se adaugă şi câteva infracţiuni care se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei (de pildă, poluarea gravă, în orice mod, a sistemelor de alimentare cu apă şi de canalizare a localităţilor).
Citiți principiile noastre de moderare aici!