ARAD. Facturile tot mai mari sunt o problemă reală în această toamnă, iar apropierea iernii este un coșmar pentru foarte mulți consumatori care se gândesc cu groază că nu vor avea de unde să achite utilitățile. Vorbim în special de energie, curent și gaze naturale, unde tăvălugul creșterilor și facturilor emise haotic a început din momentul liberalizării pieței energiei. O piață cu mai mulți furnizori ar fi trebuit să însemne, în final, facturi mai mici, doar că liberalizarea a dus la o facturare haotică din partea multor furnizori și la facturi de mii de lei. Peste toate astea s-a suprapus o creștere accelerată a prețului la energie, războiul din Ucraina fiind una dintre cauze. Pentru a înlesni, oarecum, povara cheltuielilor, statul a intervenit și a venit cu plafonări de prețuri. Însă, nici această măsură nu a fost lipsită de sincope, ultima ordonanță, OUG 27, fiind un exemplu în acest sens.
În acest context, fiecare consumator ia în considerare o reducere cât mai mare a consumului, o economie pe care trebuie să o facă pentru a putea trece peste sezonul rece. La nivel european există chiar și o inițiativă a Comisiei Europene – DG JUST (DG Justiție și Consumatori) privind conștientizarea eficienței energetice. Inițiativa a fost preluată de către ANRE, care a publicat câteva materiale informative pe pagina sa – anre.ro, subliniind că obiectivul final este o informare mai eficientă a consumatorilor.
Ce soluții are, de fapt, „în mânecă” ANRE? De la izolarea locuinței la schimbarea becurilor și a electrocasnicelor, până la sfatul de a reduce cu trei minute dușul zilnic. Sugestiile ANRE par a fi aruncate doar de „gura” Comisiei Europene și nu rezolvă sub nicio formă facturile de mii de lei primite de consumatori în ultimele luni.
Campania vizează, de asemenea, să atragă atenţia publicului despre cât este de important să înțeleagă recentele schimbări în consumul casnic generate de diversificarea pieţei pe de o parte şi liberalizarea pieţei de energie pe de altă parte, precum şi despre noile instrumente de monitorizare a consumului”, se arată în comunicatul ANRE.
De la izolare la panouri fotovoltaice
În primul rând, ANRE vine cu recomandări ce țin de locuință: *izolarea termică – izolarea pereților, tavanului și podelelor, uși și ferestre eficiente din punct de vedere energetic, jaluzele sau obloane exterioare; *modernizarea sistemelor de încălzire – sisteme de încălzire eficiente, instalarea de sisteme cu pompă de căldură; *instalarea unor sisteme care folosesc energie din surse regenerabile – panouri solare termice și fotovoltaice, tehnologii de recuperare a căldurii … și nu numai!
„Este adevărat – prețurile cresc mai repede decât salariile, iar procesul continuă. Folosește eficient energia și vei avea mai mulți bani pentru tine, fără să-ți sacrifici confortul. Ideile noastre te vor ajuta să ai ierni călduroase și veri răcoroase, cu mai puțini bani. Îți prezentăm șase sugestii cu care poți începe să economisești”, promit cei de la ANRE în materialul pe care l-au pregătit consumatorilor.
Șase sfaturi
1. Nu lăsa aparate în modul așteptare (stand-by) și poți economisi până la 180 lei pe an. Dacă oprești alimentarea la curent a tuturor electrocasnicelor când acestea nu sunt în uz, poți reduce semnificativ factura la curent.
2. Scurtează durata dușului zilnic cu doar 3 minute pentru a economisi până la 115 lei pentru fiecare persoană, pe an. Apa caldă e scumpă, așa că nu o irosi.
3. Prea cald? Țineți ferestrele închise dacă nu bate vântul și dacă temperatura de afară este mai mare decât temperatura din casă. De asemenea, ține perdelele trase și storurile coborâte când vremea este însorită.
4. Folosește cele mai noi becuri economice și vei economisi până la 60 RON pe an pentru fiecare bec. Becurile economice produc la fel de multă lumină ca cele obișnuite, dar utilizează mai puțină energie.
5. Setează termostatul cu 1°C mai jos pentru a economisi între 5 % și 10 % pe an. Nici nu vei simți diferența de temperatură, în schimb vei vedea cât de mult scade factura.
6. Alege cu atenție aparatele electrocasnice pentru a crește eficiența cu până la 60 %. Când cumperi un aparat de aer condiționat, o mașină de spălat sau alte aparate noi, verifică eticheta energetică UE. Aparatele din cea mai înaltă clasă energetică pot fi mai eficiente cu până la 60 % decât celelalte.
Trimite articolul
XArticol generat de un om de afaceri care empatizeaza cu noi in timp ce sta intr-o vila platita de stat sau din spaga.
Mars si rezolvati probleme de ilegalitati de la ENEL, EON si alti imbecili parizigtici si dupa publicati aberatii din astea.
Chiar azi ENEL contrar mentionarii de discutii in scris ma suna cu tupeu sa semnez un contract care nu am cum sa il citesct in totalitate. Si acum are sens ca au bagat facutri estimative aberante in 2021/2022. Au umflat artificial consumul ca sa dea contractele noi la pret cat mai mare.
-
Nu le ajunge ca au scumpit cu nesimtire produsele de igiena a locuintei si cea personala, recomanda sa ne spalam rapid pe ,,deasupra,,. Apoi vor spune ca spre deosebire de pan-acum,de-acum toti romanii si casele lor sunt murdari si put
Clar mass media este platita de bisnitarii din energie!