ARAD. Ordinul comun 1594/140/2020 emis de Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne prevede măsurile și acțiunile de sănătate publică necesare a fi respectate pentru desfășurarea în siguranță a procesului electoral. Având ca obiectiv principal protejarea sănătății individuale a cetățenilor și a sănătății publice, dar și evitarea infectării cu virusul SARS-CoV-2 a participanților la procesul electoral, Ministerele au elaborat o serie de măsuri ce se vor aplica duminică, 27 septembrie.
Măsuri generale
La nivel general sunt 4 dispoziții obligatorii: *purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, de către participanții la procesul electoral pe toată perioada în care se află în sediul secției de votare și în localul de vot; *asigurarea distanțării fizice de minimum 1 metru între participanții la procesul electoral; * dezinfecția periodică și după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanților la procesul electoral; *dezinfecția sediilor secțiilor de votare, potrivit reglementărilor în vigoare.
Cum se organizează secțiile?
Secțiile de votare vor avea afișate în locuri vizibile regulile de protecție individuală, de distanțare fizică, de igienă și de acces în sediul secției de votare și în localul de vot. De asemenea, pe cât posibil, se vor stabili circuite separate de intrare și de ieșire în sediul secției de votare și în localul de vot, precum și marcarea corespunzătoare a acestora cu indicatoare. În sediul secției de votare și în localul de vot vor fi amplasat și flacoane cu dezinfectant pe bază de alcool, pentru mâini, marcate corespunzător, precum și a recipientelor cu saci menajeri (ce vor fi schimbați periodic) în care se vor arunca măștile și mănușile folosite.
Termometrizare și dezinfecție
Tot la capitolul organizare, se mai menționează și asigurarea personalului tehnic care va măsura temperatura participanților la procesul electoral, la intrarea în sediul secției de votare, și care va îndruma alegătorii către localul de vot, respectiv către ieșirea din sediul secției de votare, astfel încât aceștia să petreacă un timp cât mai scurt în interiorul acestuia. În plus, secțiile de votare trebuie amenajate în săli de mari dimensiuni, astfel încât să se poată asigura distanțarea fizică.
Fluxul spre secția de votare
Accesul alegătorilor în sediul secției de votare se va face eșalonat spre a evita aglomerările din interiorul acestuia. „Alegătorii sunt obligați să poarte masca de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, și să își dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secției de votare și la ieșirea din acesta. În situația în care se formează aglomerări la intrarea în sediile secțiilor de votare, personalul de pază va asigura distanțarea de minimum 1 metru între persoane; în această situație este obligatorie purtarea măștii de protecție. Persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19 (de exemplu, vârsta peste 65 de ani, persoane ce se declară cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitară) pot solicita acces prioritar în localul de vot. Accesul va fi dispus de președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare prin măsuri organizatorice”, se arată în ordinul ministerelor.
Filtru și triaj la intrarea în secție
La intrarea în sediul secției de votare va fi organizat un filtru asigurat de către personalul tehnic al birourilor electorale ale secțiilor de votare desemnat, dotat cu termometru, materiale de protecție sanitară și flacon cu dezinfectant. Alegătorii vor fi supuși un triaj observațional și vor fi termometrizați cu ajutorul unui termometru noncontact. „În cazul în care un alegător nu dispune de mască de protecție, acestuia i se va pune la dispoziție o mască de protecție, pe care o va purta pe tot parcursul prezenței în interiorul sediului secției de votare și în localul de vot”, punctează autoritățile. După exprimarea votului, alegătorii vor părăsi imediat sediul secției de votare.
În cazul în care un alegător prezintă simptome respiratorii evidente (de exemplu, tuse, rinoree, dificultăți în respirație) sau este febril (este depistat cu temperatură de peste 37,3ºC), alegătorul va avea accesul prioritizat în localul de vot și va fi menținut la distanță de celelalte persoane în exteriorul sediului secției de votare. Personalul din secția de vot va trebui să îi identifice rapid numărul secției de votare la care alegătorul este arondat și va fi anunțat președintele biroului electoral al secției de votare de existența cazului unui alegător ce necesită acces prioritizat. Foarte important de precizat este faptul că după ce un alegător din această categorie va vota, cabina de vot va fi dezinfectată. Mai mult, dacă situația o va permite, cabina de vot în cauză poate fi chiar rezervată până la sfârșitul zilei de votare doar alegătorilor febrili și/sau cu simptome respiratorii.
Trimite articolul
X#besafe#stayhome
-
Eu zic sa te baricadezi in casa pe urmatorii 20 de ani…
Din articol ( și capitolele) SE CITEȘTE CLAR ! ! ! Cei
c a r e intră în secțiile de votare va fi CONTAMINAT cu SARS-CoV-2
Pt ce sa ma duc atunci la vot?pt ce?ce atatea reguli,luav ar naiba cu desteptaciunile voastre de mari prosti-gramada.In loc sa va rugati de noi sa mergem sa va votam,ordinarilor-voi mai ne si obligati.Mergeti voi la vot si votati va singuri.Hai pa si puu.
Cu stampila venim de acasă și să fie dezinfectata😂😂
Daca intr o sectie de votare va fi gasit cineva pozitiv dupa alegeri sa ne asteptam la izolare ? Dupa toate informatiile din mass media sunt tot mai mulre cazuri si prin scoli si au fost inchise. Vreau sa stiu la ce sa ma astept daca merg la vot si apar pe lista ca am votat ?
AZI IN PARLAMENT S-A VOTAT LEGEA PSD CU BANII PT DASCALI CU BANII PT ALOCATII SI CU MARIREA PENSIILOR BATRANILOR NOSTRI CU 40 %. BRAVO !
PĂI EU CU CINE SA VOTEZ DUMINECA? HA? VOI CE CREDETI? URAAAAA! GATA , MERG LA VOT!
-
:))) ce milog poti fi. te vinzi pe 100 de lei. si centuristele iau mai mult pe zi. :)))
nu se mai da zahar ulei si faina, acum se da 50 de lei la pensie, salari si alocatii. traiasca plebea usor de prostit.mai in serios, statul se va imprumuta sa plateasca maririle. Deci iti convine sa indatorezi copii si nepotii matale, sa amanetezi viitorul lor ca tu sa capeti 100 de lei in plus. ce om egoist!!
Iote de la cine invat sa fiu egocentrist si cu mentalitate ‘numa pentru mine’, de la voi pensionarilor…
Frumos exemplu!!! -
si cine va da banii? Guvernul PNL!!! Bravo PNL, sunt sigur ca o sa va descurcati sa dati la milogii votanti de securisti fsn/psd.
PSD nu vrea la guvernare sa mareaca salariile. dar asa promise Ciolancu in august. ca vin fac si dau. Nu vrea motive sa se laude ca a marit pensiile?? Hai cu motiunea inca o data ce tot impingeti pe altii la treaba. Ei, mosule, stie PSD prea bine ca nu se pot mari dar baga pe altii la apa. Mizerii umane. la fel si milogii ce ii voteaza.
Ipocritilor!