ARAD. 65 de ani. La această vârstă se pot pensiona asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali, indiferent de sex. Decizia a fost bătută în cuie săptămâna trecută, prin OUG 23/2014. Practic, actul normativ le oferă angajaţilor din categoriile menţionate mai sus, posibilitatea de a-şi prelungi activitatea în câmpul muncii. Nu e vorba, însă, de o obligaţie. Cei care doresc să se pensioneze mai repede de 65 de ani, pot face acest lucru, în condiţiile legii.
Principalul argument care stă la baza deciziei Ministerului Sănătăţii are legătură directă cu criza majoră de personal cu care se confruntă unităţile sanitare publice. Dacă nu ar fi crescut limita de vârstă la 65 de ani, în perioada imediat următoare ar fi urmat un val de pensionări care ar fi adâncit şi mai mult deficitul de asistenţi medicali generalişti, moaşe şi asistenţi medicali din spitalele publice. La aceasta se adaugă, se pare, dorinţa oamenilor de a rămâne în activitate. Dacă în alte domenii angajaţii de-abia aşteaptă să se pensioneze, în sectorul sanitar opţiunile salariaţilor sunt diferite. Un simplu sondaj făcut printre cadrele medicale indică faptul că majoritatea doresc să-şi păstreze serviciul cât de mult posibil, să amâne cât mai mult momentul pensionării.
Este de amintit, în acest context, că medicii cu doctorat au dreptul să profeseze până la 70 de ani. Aceasta e, în cazul lor, limita de vârstă pentru pensionare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!