Criterii şi norme locale noi pentru acordarea ajutoarelor de urgenţă. Aceasta este noua propunere a Primăriei Arad care susţine că noile reguli ale sărăciei vin (şi) în baza legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Câte criterii are de gând să stabilească Primăria Arad pentru a acorda ajutoare celor care au probleme grele în viaţă şi care îşi duc traiul de pe o zi pe alta? Şase criterii mari. Un prim criteriu vorbeşte despre situaţii de necesitate datorate calamităţilor naturale, incendiilor, accidentelor, caz în care se pot acorda ajutoare de urgenţă în procent de 50% din valoarea estimată a pagubei, dar nu mai mult de o mie de lei. Ar urma să beneficieze de acest ajutor doar familiile (persoanele singure) al căror venit net per membru de familie este de până la 1.500 lei.
Un alt criteriu major în funcţie de care Primăria e dispusă să ia bani din buget şi să-l dea săracilor sunt bolile. Mai exact, în situaţii de boală, Municipalitatea arădeană are de gând să acorde ajutoare de urgenţă pentru intervenţii medicale ale căror costuri nu sunt acoperite sau compensate parţial de asigurări de sănătate, suma maximă acordată fiind tot de 1.000 lei.
De acest ajutor ar putea beneficia, conform planurilor executivului local, familiile/persoanele singure care au un venit net per membru de familie de 1.300 lei.
Primăria are de gând să impună, însă, aici încă o regulă: persoana în cauză va putea beneficia de maximum două ajutoare de urgenţă într-un an calendaristic.
Cel de al treilea criteriu, cuprins în proiectul Primăriei Arad aflat de ceva timp la transparenţă decizională, face referire tot la boală. Potrivit propunerii Municipalităţii, se pot acorda ajutoare de urgenţă pentru medicamente, materiale sanitare şi investigaţii medicale ale căror costuri nu sunt acoperite sau compensate parţial de asigurările de sănătate. Suma maximă pe care executivul este de acord să o aloce în aceste cazuri este de doar 300 lei şi vizează doar familiile sau persoanele fizice al cărui venit net per membru de familie nu depăşeşte 1.300 lei. Şi în acest caz ar fi vorba de doar două ajutoare pe an.
Bani pentru întreţinere
Veste bună în acest proiect pentru restanţierii la plata cheltuielilor de întreţinere, însă doar pentru cei foarte săraci. Potrivit proiectului, „în situaţia în care familia/ persoana singură a înregistrat în ultimele 12 luni restanţe la plata cheltuielilor de întreţinere, în sumă cuprinsă între 500 şi 1.500 lei”, Primăria Arad e dispusă să acorde ajutoare de urgenţă beneficiarilor de ajutor social şi persoanelor a căror venit net pe membru de familie este cuprins între… 100 şi 350 de lei. Beneficiarii de ajutor social ar urma să primească 50% din suma restantă, dar nu mai mult de 500 de lei, iar familiile sărace cu probleme la cheltuieli 40% din suma restantă, dar, desigur, nu mai mult de 500 de lei. Aceste categorii sociale ar urma să primească, pe un nou criteriu prevăzut de Municipalitate, acelaşi tip de ajutor şi în aceeaşi limite în cazul în care au înregistrat în ultimele 12 luni restanţe la plata facturilor la curent electric şi apă caldă. În ambele cazuri va fi vorba de un singur ajutor de urgenţă (pentru întreţinere, respectiv pentru plata utilităţilor) de-a lungul unui an calendaristic.
Fără ajutor pentru amenzi
Alte situaţii nu au fost prevăzute de Primărie pentru acordarea unei mâini de ajutor celor săraci. În plus, responsabilii Aradului sunt siguri că nu vor acorda ajutoare de urgenţă pentru restanţe la cheltuielile cu încălzirea locuinţei, la amenzi, pentru restanţe la plata cheltuielilor de învăţământ, pentru restanţe la plata impozitelor şi taxelor, la plata taxei de salubritate sau la branşamente.
În cadrul proiectului se mai face menţiune asupra faptului că aceste ajutoare se acordă doar cetăţenilor cu domiciliul în Arad, dar se precizează şi modalităţile de acordare, actele necesare, cererile de completat, momentul la care acestea pot fi depuse şi faptul că sumele vor fi recuperate în cazul în care cei ajutaţi le-au cheltuit altfel decât trebuia.
La mâna primarului
Un proiect care semăna foarte mult cu cel supus acum transparenţei decizionale a fost prezentat în urmă cu un an, dar nu a mai ajuns să fie supus votului aleşilor. Nimeni nu a mai vorbit de atunci de acel proiect, deşi – la momentul la care a fost propus – criticile s-au adunat din partea Opoziţiei. Aceasta acuza faptul că se oferă primarului dreptul de a dispune discreţionar de sume din bugetul local în baza acestui proiect, fără ca cineva să mai poată avea control asupra modului în care sunt cheltuiţi banii arădenilor. Câţiva reprezentanţi ai Opoziţiei au etichetat atunci proiectul drept un cadru legal pentru o altfel de mită electorală.
În expunerea de motive care însoţeşte proiectul de acum se arată clar faptul că legislaţia din România oferă posibilitatea primarilor să acorde ajutoare de urgenţă familiilor sau persoanelor singure aflate în situaţii de necesitate datorate calamităţilor naturale, incendiilor, accidentelor, precum şi pentru alte situaţii deosebite stabilite prin hotărâre CLM.
Fără bani pentru centenar
Una dintre modificările operate de reprezentanţii Primăriei Arad în acest proiect faţă de proiectul de anul trecut îi vizează pe arădenii care au împlinit 100 de ani şi care nu mai sunt luaţi acum în calculele ajutoarele sociale. O nivelare intenţionează Primăria să impună acum şi în privinţa ajutoarelor pentru întreţinere, prevederile din trecut nemaifiind pe gustul actual al oficialilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!