Tonele de alimente confiscate de Garda Financiară sau de Fisc se pot valorifica doar după ce se urmează anumite etape procedurale. Cu toate aceste, în cazul bunurilor şi materiilor prime cu grad ridicat de perisabilitate se admit şi unele excepţii.
Valorificarea, în regim de urgenţă, a bunurilor este organizată de o comisie de valorificare condusă de un preşedinte. Preţul de la care se va începe licitarea va fi cel de achiziţie cu ridicata practicat de către operatorii economici semnificativi care comercializează respectivele produse. Astfel, se elimiă suspiciunea că produsele în cauză ar putea fi vândute sub preţul pieţei.
Mai trebuie menţionat că potrivit normelor legislative bunurile alimentare sau animale pot fi valorificate doar prin unităţile autorizate şi înregistrate de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. La fel de important este şi aspectul privind taxa de participare la o licitaţie. Aceasta este în procent de 10% din preţul de pornire a licitaţiei şi se achită la ghişeele Trezoreriei Statului. Pentru participanţii la licitaţie care nu au reuşit să câştige, taxa se va restitui în termn de cinci zile.
Pe de altă parte, bunurile pot fi valorificate doar în sistem angro şi doar către persoanele fizice sau juridice care sunt legal autorizate să realizeze fapte de comerţ cu respectivele categorii de produse.
JA-A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!