Proiectul este realizat în parteneriat cu Teatrul German de Stat Timișoara și Teatrul Maghiar „Csiky Gergely” Timișoara. „Pornind de la un demers artistic, propunem un proiect social și educativ non-formal, având menirea de a aduce tinerii în relație cu ei înșiși, cu societatea contemporană, dar și cu teatrul. Totodată, ne dorim să îi ajute să se înteleagă și să dezvolte competențe noi.”, a transmis Bogdan Costea, manager al Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad
„Relații. Reacții. Reflecții” are două componente. Prima este montarea spectacolului „Boyz and Girlz”, de Sînziana Koenig, în regia lui Ricz Ármin (Serbia). Producția teatrală – jucată în trei limbi (română, maghiară și germană), abordează teme de interes pentru adolescenți. După premiera de la începutul lunii octombrie, vor avea loc 20 de reprezentații ale acestei producții, în 10 licee din Timișoara. Fiecare întâlnire cu publicul va fi urmată de discuții între tinerii spectatori și echipa artistică, pe marginea temelor abordate în spectacol: relațiile dintre adolescenți, relațiile cu părinții și profesorii, felul în care tinerii încearcă să-și găsească locul în societate etc.
Cea de a doua componentă a proiectului Relații. Reacții. Reflecții vizează spectacolul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad – Școala și familia, după I.L Caragiale, în regia lui Cristian Ban, o montare care abordează teme esențiale din problematicile lumii contemporane: școala, educația, familia. Producția arădeană va avea parte de două reprezentații pe scena Teatrului German din Timișoara.
„Cred cu tărie în faptul că este un câștig ori de câte ori vectori importanți din cultură își dau mâna și cred că din aceste colaborări se nasc energii suplimentare, se nasc impulsuri și asta este esențial pentru tipul de discurs cultural și pentru vitalitatea orașelor în care aceste instituții își desfășoară activitatea. Cred că ne leagă și faptul că avem de-a face cu un proiect cultural dedicat tinerilor și atât Teatrul Clasic Ioan Slavici din Arad, cât și Teatrul German de Stat din Timișoara, sunt instituții care plasează în centrul preocupărilor lor relația cu publicul tânăr și foarte tânăr. (…) Dovezile găsim în repertoriile ambelor instituții, lucru care este cu atât mai important cu cât, din păcate, trăim într-o vreme și într-o lume în care, cred eu, teatrele sunt cele chemate să aibă o abordare foarte energică, foarte activă și în sens educativ, o misiune pe care altădată o îndeplinea cu o mai mare tărie școala și familia. De aceea, faptul că teatrul merge direct în mediul în care tinerii se află, să spună o poveste despre categoria de vârstă a publicului țintă a unui astfel de proiect, cred că este cu atât mai important”, a spus Lucian Vărșăndan, director al Teatrului German de Stat Timișoara
Proiectul celor trei teatre finanțat de Centrul de Proiecte Timișoara, prin programul Grow Timișoara 2023. Parteneri instituționali sunt Teatrul German de Stat Timișoara și Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara, iar sponsor principal – Genesys Medical Clinic.
Merită menționat faptul că Teatrul Clasic „Ioan Slavici” este singura instituție publică de cultură din municipiul Arad care este parteneră într-un proiect cuprins în cadrul programului Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023.
Citiți principiile noastre de moderare aici!