BRUXELLES. În această săptămână, o delegaţie a Comisiei de dezvoltare regională din Parlamentul European a efectuat o vizită în regiunea transfrontalieră Spania (Catalunia) – Franţa (Languedoc-Roussillion). Delegaţia a fost condusă de europarlamentarul arădean Iosif Matula şi a avut în componenţă 25 de membri, dintre care 7 deputaţi europeni.
„Vizita a început la Barcelona, unde la oficiul Parlamentului European, deputaţii au obţinut primele informaţii generale despre obiectivele şi proiectele din Programul Operaţional Transfrontalier. Obiectivul următor l-a constituit Spitalul transfrontalier din Cerdanya, de la Puigcerda, în zona Pirineilor pe graniţa spaniolo-franceză, primul de acest fel din UE. În cadrul discuţiilor, oficialităţile guvernamentale din domeniu, dar şi primarii localităţilor de graniţă au prezentat detaliile derulării proiectului, aflat în faza dotării cu aparatură medicală. Tot la Puigcerda a avut loc o întâlnire de lucru cu miniştri din guvernul Andorei, dar şi reprezentanţi guvernamentali regionali, pe tema relaţiilor UE cu ţările terţe, în special colaborarea transfrontalieră în zona Pirineilor”, ne explică europarlamentarul Iosif Matula.
Delegația și-a continuat vizita pe teritoriu francez, la Perpignan, unde primul obiectiv analizat a fost proiectul teatrului arhipelag (Archipel Theatre). De asemenea, la reşedinţa Generalitat de Catalunya a fost prezentat portofoliul proiectelor în diverse stadii de lucru. Întâlnirea cu primarul Perpignanului, cu oficialităţile municipale şi regionale, a prilejuit un schimb interesant de păreri, cu punctarea reuşitelor, dar şi dificultăţilor cu care se confruntă cei care derulează proiecte cu finanţări europene. Discuţiile pe aceleaşi teme, au continuat şi cu prefectul departamentului francez.
Ultimul punct al incursiunii l-a reprezentat mediul universitar, la Universitatea Perpignan. „Împreună cu ceilalţi deputaţi europeni am transmis din experienţa noastră, dar şi din ultimile noutăţi privind procesul legislativ european, spre autorităţile şi oficialii cu care ne-am întâlnit, dar am preluat la rândul nostru o gamă largă de probleme practice, din cele cu care se confruntă cei care derulează proiecte transfrontaliere“, afirmă Iosif Matula.
Concluziile au fost prezentate de Iosif Matula, şeful delegaţiei, şi de colegii săi din Germania, Italia, Marea Britanie, Franţa şi Spania, în cadrul a două conferinţe de presă, una pe teritoriu spaniol şi cealaltă pe cel francez. „Vizita s-a dovedit o reuşită deplină din toate punctele de vedere, având la bază o colaborare transfrontalieră de sute de ani şi forme concrete de lucru la nivel euroregional, interregional, interdepartamental, local, dar şi pe segmente concrete de activitate. O altă explicaţie a reuşitei s-a dovedit a fi şi activitatea foarte susţinută a GECT-urilor (Grup European de Cooperare Transfrontalieră), 5 GECT-uri din totalul de 28 la nivelul întregii UE fiind înfiinţate la graniţa franco-spaniolă, prin ele derulându-se majoritatea proiectelor analizate“, a încheiat europarlamentarul Iosif Matula.
Citiți principiile noastre de moderare aici!