Se discută de ceva vreme despre mutarea Spitalului Matern pe strada Vicenţiu Babeş, în clădirea ce a găzduit, cândva, leagănul de copii şi, mai recent, Evidenţa populaţiei. Totul, din motive de retrocedare a spaţiului spitalului. E vorba, însă, doar de o parte a spaţiului spitalului. Pe lângă imobilul retrocedat, Maternul mai are o clădire nouă, aflată în proprietatea Consiliului Judeţean. În această clădire, în principal, autorităţile şi-au propus să transfere secţiile de pediatrie din cadrul Spitalului Judeţean.
„Ceea ce propunem noi, e o soluţie corectă, numai să fie bine înţeleasă. Propunem să fie aduse într-o singură locaţie «pediatriile» şi chirurgia infantilă, în acest fel rezolvându-se 95% din probleme. În momentul de faţă, aceste secţii funcţionează în curtea Spitalului Judeţean, într-un mod care nu este cel mai potrivit, adică în trei clădiri separate” – spune Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Intenţia autorităţilor locale a stârnit un val de nemulţumire şi indignare în rândul medicilor. „Purtătorul lor de cuvânt”, dr. Dorin Lazăr, susţine că în spaţiul pus la dispoziţie la Matern este imposibilă relocarea „pediatriilor”. „Suntem disponibili pentru orice fel de discuţii care să ducă la rezolvarea situaţiei, astfel încât să fie un lucru bun. Ar fi păcat să facem o mişcare care să nu fie avantajoasă” – conchide şeful Clinicii Pediatrie II.
Preşedintele CJ susţine că relocarea „pediatriilor” face parte dintr-un plan mai amplu pentru rezolvarea problemelor de patrimoniu cu care se confruntă sistemul de sănătate din Arad. „În clădirile care acum sunt destinate celor două «pediatrii» o să mutăm secţiile de Boli Infecţioase Copii şi Adulţi. Astfel, vom reuşi să părăsim câteva locaţii care sunt retrocedate, să scăpăm de nişte chirii care nu fac decât cheltuială. Ca să nu mai vorbim de faptul că, acum, nu putem investi niciun leu în clădirile care nu sunt ale noastre” – explică Nicolae Ioţcu.
Pe lângă aceste (per)mutări, Consiliul Judeţean studiază posibilitatea ca, într-o altă clădire din curtea Maternului (spălătoria veche), clădire aflată în proprietatea CJ, să fie relocată Secţia de Neuropsihiatrie Infantilă, eventual şi Secţia de Boli Infecţioase Copii.
„Nu se poate!”
Planurile autorităţilor judeţene nu sunt deloc pe placul medicilor pediatri. „Am bătut pasul pe fiecare nivel al clădirii puse la dispoziţia noastră şi am constatat că nu se pot organiza decât, în cel mai bun caz, opt saloane pe nivel. La patru nivele, sunt 32 de saloane, deci intră 84 de paturi. Maximum maximorum, 100 de paturi. Secţiile care ar trebui să funcţioneze unitar ar fi pediatria, chirurgia, psihiatria, bolile infecţioase copii şi unitatea de primire urgenţe. Asta ar însuma în jur de 130 de paturi. Ceea ce, în spaţiul pus la dispoziţie, nu se poate. Chirurgia are nevoie de jumătate de etaj numai pentru operaţii….” – precizează dr. Dorin Lazăr, şeful Clinii Pediatrie II. El susţine că este obligatorie şi înfiinţarea unei secţii de terapie intensivă copii.
De ce e nevoie de toate aceste secţii? „Pentru că profilul patologiei noastre, care cuprinde copiii de la 0 zile la 18 ani, nu este repartizat pe alte secţii. Totul se face la noi. Volumul de muncă este mare” – opinează dr. Lazăr.
„Nimic nu e bătut în cuie”
Opiniile diferite ale autorităţilor judeţene şi ale medicilor pediatri se „sparg în capul” managerului spitalului. Aflată într-o situaţie foarte delicată, dr. Teodora Olariu ne-a declarat: „Ideea de la care am pornit este aceea de a aduce «pediatriile» la un loc. În clădirea de la Matern e suficient spaţiu pentru a pune la un loc pediatria, chirurgia infantilă, primire urgenţe copii, o secţie de ATI şi un compartiment de paraclinice: radiologie-imagistică şi laborator. Aceasta e varianta vehiculată în prezent. Dar suntem încă în faza discuţiilor şi analizei tuturor posibilităţilor. Nimic nu e bătut în cuie” – susţine dr. Teodora Olariu, manager al Spitalului Judeţean.
Calitate înainte de toate
Că totul e în fază de… analiză, o confirmă şi directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Constantin Cătană. L-am întrebat cum vede el situaţia, pornind de la faptul că instituţia pe care o conduce e cea care va da OK-ul final pentru relocarea „pediatriilor” în cele două clădiri de la Matern: „Luăm în calcul toate informaţiile pe care le avem, din partea tuturor părţilor implicate. Suntem deschişi oricăror propuneri care duc la creşterea calităţii actului medical, cu atât mai mult cu cât vorbim de pediatrie” – punctează jr. Constantin Cătană.
OPINIILE CELOR IMPLICAŢI
*Ne propunem relocarea secţiilor Pediatrie I, II şi Chirurgie infantilă în clădirea nouă de la Spitalul Matern, modernizarea acestui spaţiu şi aducerea lui la standardele europene – Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean
* Ar fi bine ca relocarea „pediatriilor” să se facă pe un spaţiu care corespunde. Ideea ar fi să se găsească o soluţie prin redimensionarea spaţiului de aici (Spitalul Judeţean -n.r.) – Dorin Lazăr, şef Clinică Pediatrie II
* În mod evident, e nevoie de o reorganizare a secţiilor de pediatrie. Dar în acest moment, suntem încă în faza discuţiilor, vom face evaluări şi vom analiza toate posibilităţile – Teodora Olariu, manager Spitalul Judeţean
* Luăm în calcul toate informaţiile pe care le avem. Nu ne interesează decât propunerile pertinente sau constatările de nefuncţionalitate pe care le au una sau alta din părţi – Constantin Cătană, director DSP Arad
Citiți principiile noastre de moderare aici!