ARAD. Managerul HUB-ului cultural mARTA, Ovidiu Balint, a susţinut joi o conferinţă de presă pentru a anunţa Festivalul Underground ce se va desfăşura în perioada 31 mai – 9 iunie 2024. Înfiinţat în 2003 chiar de Ovidiu Balint (pe atunci director al Casei de Cultură a Municipiului Arad), festivalul a ajuns acum la cea de a 14-a ediţie, fiind inclus în programul cultural anual al mARTA.
Conferinţa de presă de joi a fost organizată cu scopul de a promova cele opt workshopuri din cadrul festivalului, pentru care înscrierile se fac până la 30 aprilie.
„Workshopurile acoperă toată gama de domenii artistice care fac parte din realizarea unui spectacol. Vor fi workshopuri de actorie, de muzică, de coregrafie, de film, de cronică de teatru şi de film, de fotografie artistică, de sunet. Toate se găsesc pe site-ul festivalului – www.undergroundfestival.ro. Tot aici e şi categoria de film independent, pentru că festivalul e şi de teatru şi de film. La secţiunea de film se fac înscrieri până la 30 aprilie. Poate să participe oricine, nu trebuie să fie neapărat profesionişti, pot să fie şi filmări făcute pe telefon… Suntem deschişi la orice categorie de film – de scurt metraj, de lung metraj. Regulamentul e pe site-ul festivalului” – a precizat Ovidiu Balint.
Workshop-urile
1.Workshopul de actorie va fi condus de Florin Piersic Jr. „Este singurul workshop care se adresează strict profesioniştilor. Vor fi 11 actori – 6 băieţi şi 5 fete. (…) Workshopul se va încheia cu un spectacol care va fi producţia HUB Cultural mARTA şi cu care probabil vom participa la alte festivaluri” – a detaliat Ovidiu Balint.
2.Atelier de Teatru Forum se adresează adolescenților. „Este o formă de teatru aplicat care ţine şi de educarea adolescenţilor prin intermediul teatrului. Workshopul este susţinut de dr. Anca Doczi Luchian care şi-a dat doctoratul la Londra în acest domeniu” – a subliniat Ovidiu Balint.
3.Workshopul de coregrafie se numeşte „Corpul amprentă” şi se adresează tuturor celor interesați să exploreze corpul ca instrument de creație și interpretare artistică. Atelierul e coordonat de Andreea Duţă.
4.We’re în this, together este coordonat, în ansamblu, de regizorul Dan Vasile. „Workshopul îşi propune să pună laolaltă poveştile fiecăruia dintre perfomerii care vor partcipa la el. Adică pleacă de la poveştile lor de viaţă sau pe care vor să le scrie. Parte din acest workshop vor fi trei dramaturgi (la rândul lor actori) şi un regizor. (…) Foarte interesant e că are foarte multe deschideri, se pleacă de la nimic, practic, sau de la poveştile celor care se vor înscrie, şi finalul va fi un alt spectacol care va fi prezentat în cadrul festivalului” – spune managerul mARTA.
5.Workshopul despre cronica de spectacol sau de film se numeşte „Între reclamă şi protecţia consumatorului” şi este coordonat de cunoscutul critic de teatru şi dramaturg Victor Scoradeț, care e şi unul dintre cei mai importanţi traducători din germană în română şi invers. „Workshopul își propune să dezbată atât condiția criticii de teatru, cât și pericolele, nu puține, care îi pândesc pe cei ce o practică” – susţine Ovidiu Balint.
6.Worksopul „Arad. Platou de cinema” „este un workshop foarte interesant care va fi coordonat de regizorul Carmen Lidia Vidu care, printre altele, este şi arădeancă de origine şi este unul dintre cei mai importanţi regizori ai momentului. Se vor realiza două workshopuri: unul care va realiza un film documentar despre Arad şi cel de al doilea care va realiza un film artistic despre Arad. Vor fi doi regizori. Aradul se va alege, practic, cu două filme care vor promova oraşul” – menţionează managerul mARTA.
7.Workshopul „Fotografie alternativă” e coordonat de Mario Ianculescu, student la Facultatea de Arte Plastice, secția Fotografie și Imagine dinamică.
8.Workshopul Soundtrack va pune în discuţie elemente de bază în compoziţia sau ilustraţia muzicală a proiectelor de teatru, film sau televiziune. Coordonator va fi Gabriel N. Basarabescu.
Participare internaţională
Potrivit managerului Ovidiu Balint, Festivalul Underground se va bucura de participarea a două „vedete de-adevăratelea, de talie mondială chiar”: Marcel Iureş şi Maia Morgenstern vor veni cu câte un spectacol în cadrul festivalului. Vor fi participări din toate oraşele importante ale ţării, dar şi din afara României – Anglia, Spania, Belgia, Ungaria şi Franţa.
Spaţii neconvenţionale
În ceea ce priveşte spaţiile în care se vor desfăşura manifestările din cadrul festivalului, Ovidiu Balint a amintit câteva: Flex, Teatrul de Marionete, fostul mall Galleria, Expo. S-a dorit şi Teatrul Vechi (dar proprietarii nu au răspuns în niciun fel solicitării organizatorilor) sau Cinema Studio (mult prea degradat să poată găzdui ceva).
Preţul, în lucru
Preţul biletelor şi abonamentelor la Festival Underground nu a fost încă stabilit, această informaţie va fi făcută publică în cel mai scurt timp posibil.
Trimite articolul
XO sa se serveasca ceva la festival sau o sa fie pe uscat?
Păcat ca proprietarii teatrului vechi nu știu nimic despre faptul ca ar fi fost căutați … când și de cine?
ce bey=tivan e ala