ȘICULA. Comuna Șicula din județul Arad a fost cunoscută odinioară în toată țara prin extraordinara expresivitate și bogăție a creației populare. Costumele unice în România, jocurile, obiceiurile, poezia populară, cântecul au impresionat publicul român de pretutindeni și nu numai, de același succes bucurându-se în țările Europei de vest.
Paradoxal, dar după Revoluție când s-au deschis noi posibilități pentru formațiile artistice de afirmare națională și internațională, formațiile folclorice au intrat încet, încet în istorie, prin retragerea unora dintre membrii și dezinteresul altora. Au rămas însă multe talente nefolosite, amintirea succeselor de altădată și dorința de a fi ceea ce au fost cândva și chiar mai mult decât atât, ca să parafrazăm un mare cronicar. Și iată că, la „Ziua Recunoștinței”, din 20 decembrie anul trecut, o inedită sărbătoare șiculană, Viorel Roman și Mircea Grec au venit cu ideea, în fața primarului Aurel Radița, de a reînființa formațiile folclorice și a le promova pe scenele județene și nu numai.
Zis și făcut, într-un interval extrem de scurt, practic de la Crăciun la Paști formațiile au reînviat și au fost în măsură să susțină un încântător spectacol pe scena căminului din localitate, a doua zi de Marea sărbătoare a Învierii Domnului. Obiceiul de nuntă, orchestra locală, formația de dansuri, soliștii, între care extrem de aplaudatele Rodica Ardelean Onița și Cornelia Căprar Roman, au provocat emoții și lacrimi în ochii spectatorilor care au umplut până la refuz sala. Merite pentru succesul înregistrat au avut și instructorul Petru Cernea, profesoara Maria Constantinescu și profesorul Radu Morariu.
Serbarea de la căminul cultural a durat foarte mult, peste trei ore, dar nimeni nu a părăsit sala, deși mulți spectatori au stat în picioare. Se cuvine să mai amintim că de Rusalii a fost deja programat un alt spectacol. Noi, la rândul nostru salutăm revenirea pe scenă a folclorului șiculan.
Invitați
Și pentru ca serbarea să fie completă, pe scenă s-a produs și renumita formație „Rapsozii Zarandului”, condusă de Petrică Pașca, receptată de un public cunoscător într-ale folclorului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!