SOCODOR. Povestea lor a început în 2008. 16 ciobani – unul din Arad şi 15 din Sibiu, stabiliţi în zona noastră (fiecare cu ferma lui) – s-au asociat într-un SRL şi au depus un proiect pe fonduri europene pentru construirea unei fabrici de lapte. „Scopul nostru a fost să ne valorificăm produsele, în special laptele de la oile noastre” – explică Ioan Branga, director general al Cris-Sib Lacto din Socodor. Cei 16 au obţinut finanţare de două milioane de euro şi au construit prima şi singura – până în prezent – fabrică a fermierilor din România. A fost pusă în funcţiune în 2011, iar astăzi funcţionează la capacitate maximă, procesând 15.000 de litri de lapte pe zi.
Împreună, cei 16 fermieri au 30.000 de oi care le asigură materia primă pentru producţie. Pentru produsele din lapte de vacă şi de capră, Cris-Sib Lacto colaborează cu 40-50 de fermieri din zona Aradului. La fabrică, se produc diferite sortimente de produse lactate: caş din lapte de vacă, caș afumat din lapte de vacă, telemea de Sibiu din lapte de oaie, telemea din lapte de vacă, telemea mixtă, cașcaval Dalia din lapte de vacă, urdă din lapte de oaie/vacă, brânză dulce din lapte de vacă, brânză frământată, brânză de burduf şi unt. De departe, cea mai populară, vândută şi apreciată este telemeaua de Sibiu – un produs tradițional, fabricat după o rețetă străveche, la nivelul standardelor europene.
„Toate produsele noastre sunt naturale 100%. Sunt făcute după rețete învățate de sute de ani de la strămoși, care scoteau ce era mai bun și mai sănătos din lapte, creând astfel bunătățile de la stână” – punctează directorul Cris-Sib Lacto.
Piaţa de desfacere
Lactatele produse la Socodor se vând în aproape toate supermarketurile şi hipermarketurile din ţară, dar şi în Italia sau Spania. „Livrăm marfa la Timişoara, la Bucureşti sau la Turda, acolo unde aceştia au platforme, şi ei fac distribuţia în fiecare magazin” – precizează Ioan Branga.
Citiți principiile noastre de moderare aici!