De la începutul acestui an, Aradul nu mai are Agenţie Judeţeană pentru Prestaţii Sociale (AJPS), ci Agenţie Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS). Noua instituţie a luat fiinţă după ce AJPS a preluat Inspecţia Socială (o fostă Direcţie din cadrul Ministerului Muncii care, la Arad, avea până acum doi reprezentanţi).
Odată cu unificarea celor două, AJPIS a obţinut şase posturi noi, celor doi inspectori sociali alăturându-li-se alte patru persoane transferate de la Inspectoratul Teritorial de Muncă. În final, schema de personal a Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială are 29 de posturi, din care ocupate sunt 25.
„Pe lângă activitatea de administrare şi gestionare a prestaţiilor/beneficiilor sociale, pe care o desfăşuram şi până acum, vom avea şi acţiuni de control, pe care le va efectua noul Compartiment de inspecţie socială. Vor fi verificate primăriile care stabilesc anumite drepturi de beneficii sociale, dar şi instituţiile publice şi private care înfiinţează şi dezvoltă servicii sociale” – precizează Daniela Bătrîn, director al AJPIS Arad.
În raport cu ISR
Pe lângă schimbarea denumirii instituţiei (prin OUG 113/2011), din acest an au intervenit modificări şi în modalitatea de… prezentare a cuantumului prestaţiilor/beneficiilor sociale. Conform noii Legi a asistenţei sociale, cuantumul se exprimă în raport cu „indicatorul social de referinţă” (ISR), a cărui valoare a fost stabilită la 500 de lei.
„Dacă în trecut cuantumurile beneficiilor de asistenţă socială erau exprimate în sume exacte, acum ele se exprimă în procent din ISR. Este important însă de ştiut că aceste cuantumuri rămân neschimbate” – subliniază Daniela Bătrîn. Spre exemplu, cuantumul alocaţiei de stat pentru copiii în vârstă de până la doi ani (3 ani în cazul copilului cu handicap), este de 0,4 ISR, adică (tot) 200 de lei. Cuantumul alocaţiei de stat pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2-18 ani este 0,084 ISR, adică 42 lei (la fel ca până acum).
Se pare că exprimarea cuantumurilor în raport cu ISR este o măsură care ne „aliniază” la normele europene.
Prestatii sociale mai riguroase
Citiți principiile noastre de moderare aici!