ARAD. CET Arad SA a intrat în insolvență în urmă cu trei ani, iar acum creditorii sunt chemați la Timișoara pentru a aproba unul dintre cele două planuri de reorganizare. Consilierul local USR PLUS, Florin Stana, subliniază, însă, că „CET Arad SA are toate șansele de a ajunge, cel mai probabil într-un orizont de câteva luni, în posesia unei societăți private, fără ca municipiul Arad (proprietarul său) să primească vreun ban pentru asta”.
„Pe 25.11.2021 are loc la Timișoara adunarea creditorilor SC CET Arad SA, chemați să voteze unul dintre cele două planuri de reorganizare propuse. Atât cel depus de administratorul judiciar (lichidatorul) Eurosmart (fost CITR), cât și cel depus de AOT Energy Switzerland AG (actual finanțator și cel mai probabil viitor proprietar al CET), propun lichidarea (vânzarea) activelor societății, urmând ca activitatea să fie continuată de noul proprietar. Ceea ce ne interesează, din perspectiva orașului, este faptul că Municipiul Arad, proprietar al 99,6% din CET Arad SA, nu se va alege cu nimic de pe urma acestei vânzări!”, transmite Florin Stana.
Centrala de termoficare din Arad a intrat în patrimoniul orașului în 2002 și a furnizat energie termică și apă caldă arădenilor. Centrala a funcționat inițial pe lignit, a fost modernizată pentru a utiliza gaz, investiție încheiată în 2015.
Procedura de insolvență a fost declanșată după trei ani. „Trebuie remarcat că la începutul anului 2018 societatea avea încă un activ net de 8,6 milioane de lei (era oarecum «pe plus», cu bunuri de valoare superioară sumelor datorate). Intrarea CET Arad în insolvență, la mijlocul anului 2018, nu aduce deloc redresarea promisă, ba chiar dimpotrivă: dacă în 2017 (anul premergător insolvenței) a înregistrat o pierdere de 36 de milioane de lei, rezultatele ulterioare sunt chiar mai proaste (o excepție fiind, oarecum, anul 2019): 2018 – pierdere de 56 de milioane de lei; 2019 – pierdere de 20 de milioane de lei; 2020 – pierdere de 40 de milioane de lei; 2021 – pierdere de 40 de milioane de lei, până la luna august. În acești ani, pe perioada denumită de supraveghere, CET Arad a continuat să acumuleze datorii în ritm accelerat (adică încă 177 de milioane de lei) ajungând la un total datorat de 312 milioane de lei, mai mult decât dublu față de momentul intrării în insolvență”, a mai explicat Florin Stana.
În continuare, consilierul local Florin Stana explică situația actuală a CET Arad: „În decembrie 2020 și apoi în aprilie 2021, au fost semnate două contracte de finanțare (8 milioane de euro, pentru achiziție de gaz, respectiv 9 milioane de euro pentru certificate verzi) cu AOT Energy Switzerland AG. Cele două contracte, semnate din partea CET Arad de directorul general, directorul economic și administratorul judiciar, garantează restituirea împrumuturilor cu întreg patrimoniul societății, în favoarea AOT Energy. Aceasta devine astfel principal beneficiar al banilor care se vor distribui după vânzarea activelor CET, indiferent de planul de reorganizare votat”.
În cele din urmă, Stana arată că „pentru CET Arad SA s-a stabilit o valoare de piață de 214 milioane de lei (43 de milioane de euro). Pe lângă echipamentele sale (cu o investiție finalizată la nivelul anului 2015), terenul aferent, fierul vechi de la instalațiile care nu mai pot fi folosite, societatea mai dispune de conectare la Sistemul Energetic Național, a cărei realizare este foarte costisitoare și ca valoare și ca timp (necesar pentru avizare etc.). Totodată, CET Arad SA este legat la rețeaua primară de transport de gaz, adică beneficiază de avantajul unui preț de achiziție mai mic”.
Trimite articolul
XAha, acum am ințeles “ingineria financiara” , de a nu rentabiliza un CET relativ nou, in cogenerare, dar de a “pompa” bani cu nemiluita intr-un CET preistoric:
“O firma care probabil are în spate oameni din Primăria Arad și din gașca PNL-istă Falcă&Co. , PREIA în contul sumei de 17.000.000 Eu, un mijloc fix cu valoare de piață de peste 43.000.000 Eu.
“Felicitari” băieților “deștepți” ! ☹
Si iata cu Primaria Arad a reusit sa se descotoroseasca de, probabil, singura companie din subordinea care-i putea aduce un profit considerabil daca era bine administrata (vezi Oradea). In schimb au preferat sa o aduca in faliment si iata ca a ajuns, in mod absolut “surprinzator” pe mana unor creditori ELVETIENI, culmea. Sunt foarte curios daca acesti elvetiei vor ajunge sa ne vanda energie intr-un mod profitabil si sunt tare curios daca vor face asta “fortat”, cu ajutorul aceleiasi Primarii de “excelenta” a Mun. (sat) Arad. Felicitari D-lui Falca.
-
Nu-l felicita pe BOTOCSAT nici măcar oersiflând. Un astfel de MONSTRU mai găsești TERRA
Vezi exmplul Combinatului Chimic. Deci, 2 posibilitati:
1. Inchidere, demontare si vanzare ca fier vechi, cupru, inox, etc. Deci – trecerea pe centrale de apartament, scara sau bloc, pentru cei care nu s-au gandit din timp la viitorul lor. Eventual, sobe de teracota.
2. Preluarea de catre elvetieni, cu dublarea instantanee a gigacaloriei, si fara a ramane bani de investitii pentru schimbarea retelei ulra-perimate de distributie. Diferenta ar fi inghitita (iar din banii firmelor private !, eventual, cresteri de impozite locale), de Primarie sau de cei conectati (inca) la sistemul defunct.
-
Da sigur… la cati bani se “pierd” prin CET in acest moment sigur privatul nu va avea destul sa il faca profitabil. La cate capuse vor fi date afara daca se privatizeaza, se va putea cobstrui un CET nou si schimbata toata instalatia din oras intr-un an.
Apropo, daca “vin strainii” nu inseamna dublarea pretului. Aia (spre deosebire de romani) se gandesc si investesc pe termen lung. Ei stiu ca marea majoritate a celor conectati, vor ramane conectati daca primesc caldura la un pret bun spre deosebire de semi-caldura la un pret mare.
iar nu avem justitie dna unde …daca as fi pt o zi presedinte v as amaneta si nu v ati prinde…
De când citesc știri despre modernizarea cet tot la câțiva ani.Pe lângă modernizare bani pt acoperirea pierderilor.Pai dacă de atâtea ori chiar nimeni nu învață lecția? .Nu merge și gata.Regretabil pt cetățenii orașului ca centrala de termoficare e deja data pe nimic în contul datoriilor.Dacă s ar socoti numai câți bani s au băgat periodic în ea ar ieși o suma astronomica,la urma se da pe degeaba.
-
Merge, dar banii primiti sunt inghititi de paraziti si capuse (asa cum se intampla in toate institutiile de stat)
Ar fi interesant daca această companie creditoare e chiar,,elvețiană” si dacă mai vrea sa pastreze același obiect de activitate sau va vinde tot la fier vechi.
Multumim partidului unic PDL.
Company Description: AOT Energy Switzerland AG is located in Steinhausen, ZUG, Switzerland and is part of the Farm Product Raw Material Merchant Wholesalers Industry. AOT Energy Switzerland AG has 5 employees at this location and generates $828,025 in sales (USD). (Employees figure is estimated, Sales figure is modelled). There are 19 companies in the AOT Energy Switzerland AG corporate family.
Key Principal: Leslie Rudolf Hofman