Datele publicate de Ministerul Educației arată că în județul Arad au fost depuse 2.532 de fișe de admitere la liceu de către absolvenții de gimnaziu. Au fost repartizați 2.505 candidați, rămânând de repartizat 27. În ceea ce privește numărul locurilor la liceu și în școlile profesionale rămase libere după repartizarea computerizată, numărul acestora este, în Arad, de 294. Acest număr reprezintă 10,5% din totalul locurilor puse la dispoziție, ceea ce plasează județul Arad în prima parte a clasamentului județelor în care locurile la liceu nu au fost ocupate.
Anul acesta, specializarea cu cea mai mare ultimă notă de admitere a fost Științe ale Naturii-Bilingv Engleză, de la Colegiul Național „Moise Nicoară”, unde cea mai mică medie de admitere a fost 9,05. Urmează specializarea Matematică-Informatică de la Colegiul Național „Preparandia-Dimitrie Țichindeal”, cu ultima medie 8,80. Pe locul 3 se află Mate-Info de la „Moise”, cu ultima medie 8,47, pe locul 4 se regăsește specializarea Științe ale Naturii de la Colegiul Național „Vasile Goldiș”, cu ultima medie 8,32, iar pe locul 5 aceeași specializare, dar de la „Moise”, cu ultima medie 8.22. Doar trei specializări mai au ultima medie peste 8, și anume Științe ale Naturii de la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” – 8,07, Filologie de la „Moise” – 8,05 și Filologie de la „Peda” – 8,00. Cea mai mare ultimă medie de admitere din afara municipiului este 7,55, la specializarea Matematică-Informatică de la Liceul Teoretic Sebiș, iar cea mai mare ultimă medie de la un liceu din mediul rural este 5,37, la specializarea Științe ale Naturii de la Liceul Teoretic Cermei.
Ultimii pe listă
La polul opus, cele mai mici ultime medii sunt la Liceul Tehnologic Beliu – 1,6, la specializarea Economic; 1,60, la Liceul „Ioan Buteanu” Gurahonț, la specializarea Silvicultură, respectiv 2,02. La Liceul Tehnologic „Moga Voievod” Hălmagiu, specializarea Turism și Alimentație. În mediul urban, cea mai mică ultimă medie a fost înregistrată la Liceul Tehnologic Chișineu-Criș, la specializarea Economic – 2,02. În municipiu, cea mai mică ultimă medie de admitere a fost 2,17, la Liceul Tehnologic de Transporturi Auto „Henri Coandă”, specializarea Mecanică. Pentru profilul Real, cea mai mică ultimă notă repartizată a fost la Liceul „Ioan Buteanu” Gurahonț, la specializarea Matematică-Informatică – 2,35, iar la profilul Umanist, cea mai mică ultimă notă a fost la Liceul Teoretic Cermei – 3,15, la specializarea Filologie.
Primele zece medii
În ceea ce privește absolvenții de gimnaziu cu notele cele mai mari din județ, majoritatea au ales Colegiul Național „Moise Nicoară”. Din primii zece candidați de pe listă, în funcție de media la admitere, șapte au ales specializările Științe ale Naturii și Matematică-Informatică de la Colegiul Național „Moise Nicoară”, unul a ales Matematică-Informatică de la Colegiul Național „Preparandia-Dimitrie Țichindeal”, unul a ales Matematică-Informatică la Colegiul „Mihai Viteazul” din Ineu, iar un altul a ales Matematică-Informatică de la Colegiul Național „Vasile Goldiș”.
Ultimele medii în colegii
În colegiile din municipiul Arad, în majoritatea cazurilor, s-a înregistrat o scădere a ultimei medii de admitere anul acesta, față de anul trecut, cu mici excepții. La „Moise”, de pildă, la Filologie, anul trecut ultima medie a fost 8,47 – față de 8,05 anul acesta; la Mate-Info a fost 8,87 – față de 8,47 anul acesta; la Științe ale Naturii a fost 8,85 – față de 8,22 anul acesta, iar la Științe ale Naturii Bilingv Engleză a fost 9,52, față de 9,05. La „Peda”, anul trecut la Filologie ultima medie de admitere a fost 8,62, iar anul acesta a fost 8, iar la Matematică-Informatică a fost 9,05, iar anul acesta este 8,80.
La „Goldiș, trendul a fost același: la Filologie, ultima medie a scăzut de la 7,65 în 2023, la 7,47 în 2024; la Filologie Bilingv Engleză a scăzut de la 7,62 la 7,52; la Mate-Info a scăzut de la 8,22 la 7,42; la Științe ale Naturii a scăzut de la 8,4 la 8,32. Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” este singurul care se poate lăuda că are o creștere a ultimei medii de admitere, la una dintre specializări. Este vorba despre Științe ale Naturii, unde anul trecut ultima medie admisă a fost 7,65, iar anul acesta a fost 8,07. La celelalte specializări, însă, s-au înregistrat scăderi: Filologie – de la 7,9 la 7,52; Filologie Bilingv Engleză – de la 7,67 la 7,52, iar Mate-Info – la fel, de la 7,67 la 7,52.