SEBIS. În acest an s-a împlinit o jumătate de secol de când prima promoţie de absolvenţi ai Liceului din Sebiş ieşea de pe băncile acestei şcoli. Şi cum putea fi mai bine însemnat acest moment decât printr-o carte document care să vorbească despre acest prestigios liceu, în care s-au pregătit pentru peste 1.500 de tineri, majoritatea veniţi din Ţara Zarandului. La această frumoasă povară s-a „înhămat” un fost dascăl al şcolii – profesorul de filosofie Octavian Ana – care, printr-o minuţioasă muncă de cercetare dar şi cu har scriitoricesc, a făcut o retrospectivă, punctată cu sensibile observaţii.
„Liceul din Sebiş a luat fiinţă în anul 1959 prin strădania solidară a localnicilor şi cu sprijinul autorităţilor – spune autorul. De atunci, în curgerea inexorabilă a timpului, au absolvit 50 de promoţii prin îndrumarea competentă a profesorilor, diriginţilor şi, desigur, a conducerilor liceului. Cartea «Repere de excelenţă» se vrea a nu fi numai cu «valenţe monografice» ci şi un omagiu pentru cei care au fost, sunt şi vor fi «oamenii» acestui liceu: directori, profesori, elevi.
Primul capitol al cărţii este dedicat directorilor şi se deschide, firesc, cu Dârlea Avram, nu numai pentru că a post primul şi cel mai longeviv director al acestei şcoli ci şi pentru că de numele lui se leagă cele mai multe realizări (începând cu înfiinţarea liceului la Sebiş). Sunt prezentaţi apoi Vasile Oarcea, Onica Ioan, Ana Viorica, Bîţică Virgil, Groza Spiridon, Codrean Maria, Barbatei Romulus şi, în prezent, Costea Angela Delia. La capitolul II îi cunoaştem pe cei care, de-a lungul vremii, au fost directori adjuncţi. Câteva pagini (poate prea puţine) le sunt dedicate profesorilor ce s-au „dăruit acelora pe care i-au instruit şi educat pentru a deveni OAMENI”. La capitolul IV – „Au fost colegi” – îi cunoaştem pe toţi cei care au învăţat pe băncile acestei şcoli, şi, în capitolul următor, citim câteva „Amintiri din anii de liceu”. Rezultatele deosebite obţinute de elevi sunt consemnate în capitolul „Pentru onoarea şi prestigiul liceului”. Iar, în ultimul capitol, al V-lea, „Au devenit incontestabil personalităţi”, sunt prezentaţi câţiva absolvenţi care s-au remarcat în cariera pe care şi-au ales-o.
Patru cărţi
Profesorul Octavian Ana este la a patra carte. Înainte de aceasta, a mai publicat „Am fost colegi” (despre Liceul Moise Nicoară), „50 de ani de la înfiinţarea Liceului Sebiş” şi „Poeţi de pe Crişul Alb”.
„«Risipa» de spirit a fost şi este emblematică pentru prestigiosul liceu din Sebiş” (Octavian Ana)
Citiți principiile noastre de moderare aici!