ARAD. Cu proprietar nou şi cu „butucul de fier” original „ascuns” la muzeu pentru a nu cădea pradă hoţilor, „casa cu lacăt” situată pe strada Tribunul Dobra nr.7, se pregăteşte de reabilitare. Potrivit primarului Călin Bibarţ, lucrările ar fi trebuit să fie începute deja, dar acest lucru nu s-a întâmplat din cauza pandemiei. În această situaţie, edilul (se) întreabă când ar fi mai potrivit să fie montată, în binecunoscutu-i loc, o replică a butucului de fier: înainte de începerea sau după finalizarea lucrărilor la faţada clădirii.
„Le mulţumesc specialiştilor de la Muzeul Judeţean, care au realizat două replici ale <butucului de fier>. Rămâne să decidem dacă o punem acum în locul unde îi stă bine, în clădirea care nu este încă amenajată, sau dacă mai aşteptăm. Poate că n-ar fi rău să-şi ia locul acolo unde a stat sute de ani şi să devină un punct de atracţie al oraşului… Aştept o opinie a specialiştilor: dacă o punem acum sau după refacerea clădirii – unde nu mai putem interveni noi, ci depindem de proprietar” – a spus Călin Bibarţ.
Simbolistică
„Casa cu lacăt” se numără printre obiectivele turistice ale Aradului, având o importantă încărcătură istorică. Imobilul a fost construit în anul 1815 de către comerciantul vienez Iosif Winkler, apoi renovat în 1851 şi supraetajat în 1930. În colțul clădirii, spre strada Plevnei, există o nișă în care se afla un trunchi de copac înconjurat de o bară metalică închisă cu un lacăt. „Butucul de fier” (lemn învelit în tablă) așezat în nișă a fost făurit, după modelul vienez, de către sculptorul timișorean Moritz Heim. Într-un astfel de trunchi, calfele care făceau lungi călătorii din oraș în oraș pentru a-și desăvârși cunoștințele profesionale, băteau câte un cui, imortalizându-și astfel trecerea prin acele locuri.
Butucul nu se mai găsește în nișă deoarece după ce a fost furat în 1994 și recuperat, a fost depus spre păstrare la Muzeul de Artă din Arad, pentru a nu mai fi furat din nou. Realizarea unei replici a „butucului de fier” şi montarea acesteia în locul închis cu faimosul lacăt au fost aduse în atenţia Consiliului Local Municipal de către viceprimarul Levente Bognar, în vara lui 2018, când aleşii au aprobat neexercitarea dreptului de preemţiune la achiziţionarea unui apartament din clădirea monument istoric. La vremea aceea, reprezentantul proprietarilor spunea că imobilul a fost ofertat spre vânzare la preţul de 350.000 euro. Clădirea are patru nivele (S, P, I, II), suprafaţă construită de 1.738,35 mp şi este compusă din din 29 de camere, 2 birouri, 13 bucătării, 12 cămări alimente, 11 băi, 7 WC, 11 antree, 2 coridoare, 1 pasaj şi 23 de boxe la subsol.
Trimite articolul
XCasa cu lacat se gaseste la intersectia Drumului Mare a Hotilor din Alfa cu Drumul International al hotilor din Vest, macar sa fie scris ca ”pomul”este gol pe interior, altfel ajunge sa-l fure,