Nu are nimic de spus cu privire la cele relatate de vicepreşedintele de sindicat Tiberiu Varyas, pentru că este în plină desfăşurare cercetarea disciplinară (şi nu e bine să te bagi atunci, nu-i aşa?), dar tot a trimis un drept la replică mai lung decât sesizarea învinuitului, adică nu mai puţin de 4.000 de caractere exact pe acest subiect! Cine? Alin Văcean, directorul Filarmonicii, managerul în jurul căruia gravitează de mai bine de doi ani întreg scandalul din sânul instituţiei, cu tot cu ecouri (eşuate, ce-i drept) prin CLM. Managerul a crezut de cuviinţă să formuleze „în urma scrisorii transmise către mass media de dl. Tiberiu Varyas, vicelider al Sindicatului S.A.I.F.A., și pentru a oferi o informare cât mai corectă a opiniei publice cu privire la cele invocate în respectivul document, precum și în virtutea dreptului la replică”, o părere elaborată dar… fără a oferi detalii sau a emite opinii cu privire la acţiunile salariatului Varyas Tiberiu din data de 22.09.2015.
Varyas, pe făraş
Iată cum sună parte din informarea remisă de Alin Văcean: „Având în vedere că în acest moment este în desfășurare cercetarea disciplinară prealabilă, până la finalizarea ei prin emiterea raportului Comisiei de etică și disciplină din cadrul Filarmonicii de Stat Arad, conducerea instituției consideră că nu poate da detalii și emite opinii cu privire la acțiunile salariatului Varyas Tiberiu din data de 22.09.2015 însă, având în vedere că dl. Varyas a făcut publică sesizarea Comisiei de etică și disciplină din cadrul instituției, acuzându-l pe manager de abuz, la momentul acesta poate fi pusă la dispoziția presei doar adresa de înaintare a sesizărilor către comisie în vederea cercetării faptelor prezentate în acestea”.
Care este intenţia conducerii Filarmonicii reiese destul de clar din frazele imediat următoare şi e aceeaşi cu cea de care se temea liderul de sindicat: „Este însă de precizat un fapt pe care salariatul cercetat disciplinar intenționat omite să îl prezinte presei, respectiv acela că a mai fost sancționat disciplinar, conform deciziilor emise de conducere la data de 05.02.2014 și la data de 04.12.2014 și că niciuna dintre aceste sancțiuni nu a fost radiată potrivit Codului Muncii, întrucât de la prima abatere nu au trecut 12 luni până la săvârșirea celei de a doua”. Adică, că e cumva pe făraş pentru faptele sale disciplinare!
Comisia e bună
În informarea –drept la replică se face referire și la comisia de etică și de disciplină, la faptul că „aceasta a fost făcută cu respectarea prevederilor Regulamentului Intern aplicabil”, faptul că cei doi membri ai comisiei (asupra calităţilor cărora Tiberiu Varyas a pus câteva semne mari de întrebare) au făcut parte și în alte Comisii de etică și disciplină etc. „Mergând pe greșitul principiu enunțat de către vicepreședintele sindicatului potrivit căruia cercetarea cu privire la fapte ce constituie abateri disciplinare nu poate fi efectuată de „persoane care nu au nimic în comun cu specificul activității noastre și nu au nici cele mai vagi cunoștințe despre modul de desfășurare a unei repetiții”, ar înseamna – ceea ce este întru totul fals – că nici instanțele de judecată nu ar avea competența necesară de a verifica și de a se pronunța asupra faptelor săvârșite de artiști ce constituie încălcări ale legislației care reglementează disciplina muncii și încălcări ale obligațiilor salariaților prevăzute în Regulamentul Intern”. Adică că nu e valabilă afirmaţia potrivit căreia „fiecare cu Dumnezeul lui”, deşi în cazul acestei instituţii parcă mergea prefect.
Nici vorbă de informări
La final de informare, Alin Văcean se pronunță chiar şi asupra faptei sindicalistului, faptă pe care la începutul dreptului la replică o dorea neanalizată până la pronunţarea comisiei şi spune că „în prezent, la nivel de unitate (din vina sindicatului care, deși a fost invitat de instituție, nu binevoiește să se prezinte la negocieri), nu există un contract colectiv de muncă în vigoare prin care să se fi stabilit modalitatea de desfăşurare a activităţilor sindicale în timpul programului normal de lucru, așa cum prevede art. 35 din Legea nr. 62/2011 a dialogului social, republicată”. Şi mai spune, ca verdict parcă, că „dacă, după cum chiar legea ne permite, nu suntem de acord ca în timpul programului normal de lucru, respectiv a celor 4 ore/zi de repetiții, să se desfășoare activități cu caracter sindical, nu înseamnă că limităm exercitarea atribuțiilor funcției membrilor aleși în organele de conducere ale organizațiilor sindicale, cum greșit lasă să se înțeleagă vicepreședintele S.A.I.F.A”. Pe scurt, verdictul lui Văcean în cazul Varyas e că ar putea vorbi cu angajaţii instituţiei în calitate de lider sindical, dar nu în timpul orelor de lucru, ci în timpul lor liber.
Ce spun aleşii
După acest război al declaraţiilor de tip sesizări, informări şi drepturi la replică, nu ne rămâne decât să aşteptăm mişcarea mai marilor Primăriei şi cea a aleşilor din CLM. Care sunt obişnuiţi să meargă mai mult ca racul: primii pentru că nu vor să strice „buna înţelegere” de la Filarmonică, ceilalţi pentru că încă nu au învăţat să gândească şi să voteze pentru sine şi pentru ce cred ei că ar fi mai bine pentru arădeni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!