După furtuna de la miezul nopţii, dimineaţa de duminică ne-a întâmpinat cu un soare plăcut. Nici prea cald şi nici prea rece. O vreme ideală pentru a merge la vot. De aceea am dorit să vedem şi noi cum decurge scrutinul electoral pentru alegerea primarilor, consilierilor locali, preşedintelui CJA şi a consilierilor judeţeni.
Am pornit la drum imediat după „startul” oficial al alegerilor locale şi primul popas l-am făcut la Sebiş. Aici erau deschise mai multe secţii: 3 în Sebiş (la liceu, la şcoala generală, la universitate) şi în satele aparţinătoare (Prunişor, Donceni, Sălăjeni, Prăjeşti). Ne-am oprit la secţia 2, deschisă la Grupul Şcolar Industrial (liceu). Preşedintele secţiei de votare, Pavel Cristea, ne spune că sunt înscrişi pe listele de vot 1.538 alegători dar au votat doar 25 pentru că „este prea devreme”. L-am întâlnit şi pe unul dintre candidaţii de primar (nu spui cine) care a votat împreună cu maică-sa. Nu l-am întrebat, ca junele jurnaliste de la televiziuni, „pentru ce a votat” că…aveam o bănuială.
La Grădiniţa din Bârsa funcţiona secţia nr. 1 din această comună. Preşedintele Pop Simona Elena ne spune că, la ora 8, din 831 alegători s-au prezentat la urne 33. Oamenii venau la vot, i-am întâlnit pe uliţe. Dar erau preocupaţi şi se stricăciunile pe care le-a făcut furtuna. Aflăm că un nuc uriaş, „încărcat cu nuci”, a fost dat la pământ; se plâng că a picat piatră (n.n. grindină) şi se contrazic dacă a fost multă sau „numai o ţâră înainte să se sloboadă ploaia”. Aceleaşi probleme le au şi alegătorii din satul aparţinător, Aldeşti, unde preşedintele secţiei – deschisă în căminul cultural – Susan Floriţa Elena ne spune că s-au prezentat doar 12 din 459.
Mergem mai departe. Bocsigul ne întâmpină în straie de sărbătoare. Terasele sunt curăţate bec şi e deschis chiar şi un magazin universal, semn că se aşteaptă ca, venind la vot, la căminul cultural, oamenii să mai şi cumpere câte ceva. Pe o terasă câţiva tineri vorbesc despre fotbal, trag cu urechea în dreapta şi în stânga dar nimeni nu zice nimic de votare, de candidaţi. Ne îndreptăm spre cămin. O familie – Moldovan Gheorghe şi Ana – ne spun că votează „ca să fie mai bine” şi – cum zice doamna – „este o datorie a tuturor”. În secţie (nr. 1) preşedintele Verşigan Eugenia ne spune că până la ora 9 au votat peste 70 din 1560 înscrişi. „Vin oamenii la vot – ne lămureşte un cetăţean – dar ei trec pe la votare când se duc la biserică sau când ies de la slujbă”. Cum ştiu că la ortodocşi dar şi la greco-catolici (Bocsigul are şi biserică greco-catolică) credincioşii vin la biserică şi după ora 11, ne-am zis: călătorului îi stă bine cu drumul… şi am ajuns la Ineu.
Coada de la Ineu
Aici am dat de prima coadă la…votare. Dar totul se desfăşura normal, fără incidente, oamenii aşteptându-şi rândul civilizat. A fost un bun prilej pentru a schimba câteva cuvinte cu alegătorii. Mihalache Cristina ne spune că votează pentru a fi mai bine, pentru mai multe locuri de muncă în oraş. Adam Leliana zice nu-şi face decât datoria iar Trânc Floare se gândeşte la „binele oraşului”. O tânără alergătoare, Oana Faur doreşte „să se schimbe multe în oraş ” şi crede că „trebuie să voteze toată lumea; nu ai ce să comentezi dacă nu vii să-ţi spui părerea prin vot”. Nu putem pleca până nu aflăm şi care este situaţia votului. Preşedintele secţiei, Ioan Bendea, ne spune că, până la ora 10, au votat peste 150 de oameni.
O secţie liniştită (nr. 1) am găsit la Primăria Seleuş, pentru care se „bat” doar doi candidaţi (la Ineu erau 5). Preşedintele secţiei, Horga Gheorghe ne spune că s-au prezentat la urne peste 200 de alegători din cei 1553 înscrişi pe liste.
La secţia nr. 1 din centrul oraşului Pâncota, preşedintele Bulza Daniela Simona ne spune că au votat peste 170 din 2089 câţi sunt arondaţi aici. Se intră civilizat, supravegheaţi de oameni de ordine, şi se stă prea puţin la uşă. Pe terasele din apropiere e mai mare animaţia: unii au votat iar alţii îşi aşteaptă răndul. Dar toţi se respectă cu o cafea sau o răcoaritoare (băuturile alcoolice fiind interzise). Încercăm să intrăm în vorbă şi abia acceptă să face câteva fotografii. Iar Pavel Galfi se exprimă în numele lor: „Am venit la votare să ne facem datoria cetăţenească”.
Ajungem la Galşa (secţia 3 din comuna Şiria), la Căminul Cultural. „Au venit cam 140 din 1869”, ne spune preşedintele Iancu Irina. Dar constatăm că tot mai vin şi…sunt grăbiţi. Probabil să mai prindă ceva din Sfânta Liturghie, la biserică. Dăm apoi, din nou, de coadă la votare, la secţia 1 Şiria, deschisă la Căminul Cultural.. După o verificare a acreditării, preşedintele secţiei, Maria Iakab, ne spune că au votat „în jur la 200 din 2245”. Aflat la rând, Cosmin Câta, ne declară că votarea este organizată foarte bine, chiar dacă mai trebuie să aştepte până intră în cabina de vot, şi că i se pare normal să se prezinte la alegeri.
Ne apropiem de amiază când pornim spre Arad. Am înţeles că pe unde am trecut „oamenii vor veni la votare” dar obiceiurile diferă de la localitate la localitate. Unii o fac „după ce dau drumul la vite”, alţii când merg la biserică ori când ies de la slujbă, poate unii se gândesc după ce mânâncă (ori şi dorm) de amiază totul e ca până seara (la ora 21) să iasă cât mai mulţi la vot. Vorba unui domn, care n-a vrut să-şi spună numele, „cu cât vor fi mai mulţi la vot cu atât vor fi mai legitime alegerile”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!