Dacă ieri v-am prezentat laudele aduse Aradului de către ministrul Sănătăţii, astăzi consemnăm câteva din declaraţiile mai puţin măgulitoare ale lui Cseke Attila la adresa judeţului nostru. Acestea au fost făcute în contextul discuţiei despre reprofilarea unor unităţi sanitare cu paturi, categorie în care, la nivel de judeţ, se regăsesc spitalele din Sântana, Gurahonţ şi Chişineu Criş. La cel din urmă a făcut referire ministrul când a detaliat motivele pentru care „unităţile propuse la reprofilare nu mai pot funcţiona ca spitale”.
Neconcordanţe
„La unele dintre aceste spitale – de unde am avut reacţii – am fost şi eu, le-am vizitat şi nu vreau să se supere vreun primar sau altul. Dar pot să vă dau exemplul din Chişineu Criş, Arad, care spital are două clădiri. O clădire unde sunt bolnavi cronici şi o clădire mai nouă. Dar partea propriu-zisă de spital, să-i spunem spital, e centru de sănătate, e într-o clădire al cărei principal atuu este că e pe lângă marginea drumului european, pentru că alte condiţii deosebite nu sunt. Şi acea clădire sau acele clădiri nu se pretează în niciun caz pentru un spital. Am înţeles din punctul de vedere al primarului că totul funcţionează bine. Eu n-am văzut asemenea lucruri.
Colegii care au fost în momentul în care s-a făcut evaluarea acelui spital anul trecut mi-au povestit că unii pacienţi nici nu erau în centrul de sănătate, deşi erau internaţi, că era o internare pe hârtie, ceea ce ştim că se întâmplă în sistem. Nu vreau să acuz acum pe nimeni, dar ceea ce se cheamă astăzi spital, nici ca infrastructură, nici ca dotare, nici ca personal medical disponibil, nu se pretează a fi spital. E destul de aproape municipiul Arad, este mult mai corect să suni la 112 dacă ai o problemă de urgenţă, vine ambulanţa, vine SMURD-ul şi te duce la Arad, unde ai şansa de a fi tratat” – a subliniat ministrul Sănătăţii într-un interviu acordat MEDIAFAX.
Posibilităţi
Cseke Attila a mai precizat că, de la 1 aprilie 2011, unităţile propuse pentru reprofilare nu mai primesc bani pentru a funcţiona ca spitale, ci numai ca unităţi reprofilate. „După evaluarea mea, aceste unităţi sanitare nu pot funcţiona în actualul cadru ca şi unităţi sanitare şi nu vor primi finanţare de la 1 aprilie pe actuala structură ca şi spital” – a atenţionat ministrul Cseke.
În privinţa reprofilării, ministrul Sănătăţii a precizat: „Guvernul nu va da şi ministerul nu va aproba nicun fel de act normativ prin care să impună de sus vreo reprofilare. Noi am oferit posibilitatea acestor spitale de a intra într-un program guvernamental de finanţare de la bugetul de stat, pe cămine de bătrâni. Există şi posibilitate de transformare în centre de permanenţă, care este tot o instituţie finanţată sau formă finanţată de către stat, de către Ministerul Sănătăţii. Există mai multe posibilităţi, dintre aceste posibilităţi autorităţile locale pot alege în ce doresc să se reprofileze.”
Nimeni nu va fi dat afară
În ceea ce priveşte personalul medical, ministrul Sănătăţii a spus că atât medicii, cât şi asistenţii medicali vor fi menţinuţi în sistem, adică li se va oferi un alt post la un alt spital. „Niciun medic, niciun personal mediu sanitar, nu va pleca decât dacă doreşte să plece din sistem, pentru că noi o să oferim posturi la celelate spitale” – a spus Cseke Attila.
D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!