Instituţiile arădene pregătesc în această perioadă manifestările dedicate Zilei Naţionale a României. Evenimentele din 25 octombrie, prilejuite de Ziua Armatei, s-au dorit a fi un preambul al acţiunilor de 1 Decembrie. „Armata a fost şi va rămâne una dintre instituţiile care se bucură de mare încredere în rândul populaţiei. Cu precădere avem datoria ca şi în zi de mare sărbătoare să ne înclinăm în faţa sacrificiilor şi faptelor de arme ale eroilor şi să le aducem un pios omagiu peste timp. Ostaşii noştri merită tot respectul pentru profesionalismul cu care îşi îndeplinesc misiunea. Manifestările pe care le organizăm noi de Ziua Armatei, 1 Decembrie vin să evoce contribuţia Aradului la actul Marii Uniri”, spune prefectul Călin Bibarţ.
Parada militară de 1 Decembrie
În istoria României, cea mai mare contribuţie a Aradului a fost şi rămâne actul Marii Uniri, reîntregirea României pornind de la corifeii arădeni Vasile Goldiş şi Ştefan Cicio Pop. Cu cât ne apropiem de rotunda aniversare a 100 de ani de la Marea Unire, cu atât manifestările capătă o amploare tot mai mare, la Arad.
„În acest an, evocarea actului istoric al Marii Uniri se va întinde pe durata a patru zile şi va include momente de spectacol, o paradă militară precum şi o retragere cu torţe. Acestea acţiuni sunt menite să arate întregii ţări un adevăr istoric incontestabil: Marea Unire a pornit de la Arad, un act de decizie politică şi naţională”, spune Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad.
Rolul Armatei Române
În fapt, Armata Română reprezintă un simbol indestructibil al unităţii naţionale. De-a lungul istoriei, românii au fost un popor greu încercat. Alături de Biserică, unul dintre stâlpii cei mai importanţi ai existenţei românilor l-a reprezentat Armata, mereu prezentă în momentele cheie ale istoriei României. „De Armata Română au depins cele mai mari realizări ale poporului român. Cucerirea Independenţei de stat în 1877, realizarea Marii Uniri, în 1918, Revoluţia din 1989, moment în care am scăpat de comunişti, integrarea în NATO – toate s-au materializat prin contribuţia decisivă a Armatei Române. Dacă facem saltul în prezent, prin implicarea directă a Armatei Române, şi mai ales prin performanţele care o recomandă, avem un parteneriat strategic cu NATO, implicit cu SUA, un parteneriat care excede frontierele Uniunii Europene. Faptul că s-a decis ca în ţara noastră să se amplaseze scutul anti-rachetă, dovedeşte că România este un partener credibil şi strategic al NATO şi al SUA. Datorită acestor lucruri, România beneficiază astăzi de cel mai înalt grad de securitate pe care l-a putut avea vreodată”, a mai subliniat Gheorghe Falcă.
La rândul nostru, trebuie să răspundem acestei încrederi a partenerilor, iar prezenţa Armatei Române în zone de conflict precum Afganistan sau Irak arată clar că această instituţie reprezintă România în întreaga lume ca având cel mai înalt grad de încredere dintre toate instituţiile statului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!