Am stat o lungă perioadă de timp cu sabia deasupra capului, dar acum putem respira uşuraţi când vorbim de master planul pe deşeuri. În viitoarea şedinţă ordinară, consilierii judeţeni vor avea pe masă un proiect care face referire la termenul pentru finalizarea proiectului pe deşeuri. Chiar dacă lucrările trebuiau finalizate încă din 2015, niciunul dintre judeţele ţării care au accesat fonduri pe deşeuri, implicit Aradul, nu a reuşit să închidă proiectul. Aşa că Ministerul Dezvoltării Regionale a decis să ne mai dea răgaz doi ani de zile.
În fapt, lucrările şi achiziţiile din cadrul master planului pe deşeuri sunt gata de ceva vreme, dar ne-am împiedicat la organizarea licitaţiilor pentru stabilirea operatorilor care vor colecta şi transporta gunoiul arădenilor. Toate licitaţiile organizate pentru stabilirea acestor operatori au fost contestate, unele dintre aceste contestaţii nefiind finalizate nici până în prezent. Iar acest lucru putea să ne coste scump, ţinând cont că termenul de finalizare a proiectului a fost 31 decembrie 2016. Acum, însă, am primit o derogare lungă de tot.
Potrivit Ministerului Dezvoltării, Aradul va trebui să finalizeze proiectul până în data de 31 decembrie 2018. Adică peste doi ani de zile. Dacă nici acum nu reuşim să ducem la capăt acest proiect, atunci trebuie să ne punem multe semne de întrebare referitoare la competenţa celor care se ocupă de acest proiect.
Sumă uriaşă
Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor Solide în judeţul Arad este un proiect cu o valoare uriaşă, de peste 120 de milioane de lei, care a demarat încă din anul 2010. Cea mai mare parte a fondurilor, respectiv 98 la sută, vin de la Uniunea Europeană şi de la Guvernul României, confinanţarea Aradului fiind de numai 2 la sută din valoarea proiectului.
În primă fază, master planul pe deşeuri trebuia finalizat până în 31 decembrie 2015. Apoi am primit un răgaz de încă un an de zile. În sfârşit, acum Ministerul Dezvoltării a decis să prelungească termenul cu alţi doi ani de zile. Dacă proiectul nu va fi dus la bun sfârşit, Consiliul Judeţean Arad ar putea fi obligat să restituie sumele cheltuite, ceea ce ar putea duce la un faliment al instituţiei judeţene.
Şi un angajament
Chiar dacă cei de la Ministerul Dezvoltării au decis să prelungească termenele pe deşeuri, aceştia au cerut ca cineva să îşi ia un angajament. Aşa că preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, va trimite către minister o Declaraţie de Angajament în baza căreia master planul pe deşeuri va fi declarat nefuncţional şi va primi derogarea respectivă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!