ARAD. Nivelul de trai al arădenilor este unul tot mai scăzut. Dacă coroborăm acest lucru cu faptul că numai cheltuielile de întreţinere sunt tot mai mari în fiecare an, avem în faţă tabloul care se conturează în această iarnă la CET: arădenii nu îşi mai permit să plătească utilităţile. Compania de furnizare a agentului termic, respectiv CET Hidrocarburi, a făcut publică lista restanţierilor care, la data de 31 decembrie 2013, înregistrau facturi neplătite pentru căldură şi apă caldă. Dacă este să ne luăm după valori, cea mai mare restanţă o înregistrează asociaţia de locatari a blocului G, de pe strada Barabas Bela. Această asociaţie are facturi restante de 101.243 de lei la care se adaugă 20.970 de lei, cât au fost calculate penalizările până la finele anului trecut. O mică avere. Tot o sumă importantă are de plătit şi asociaţia de locatari din Piaţa Luther, numărul 2: 29.016 lei, plus 4.123 de lei penalizări calculate la suma iniţială de plată. Podiumul datornicilor la CET este încheiat de asociaţia de locatari de pe strada Mărăşeşti, numărul 2, care are facturi neachitate în valoare de 21.181 de lei şi penalizări de 17.772 de lei.
La polul opus
La polul opus, pe lista „neagră” de la CET, cele mai mici datorii le au asociaţiile de proprietari Coşbuc, numărul 15, cu o datorie de 10 lei, Faleză, bloc 47, scara B, cu penalizări de 10,31 de lei (10 lei şi 31 de bani) şi asociaţia de locatari Vasile Milea 37/39, cu o penalizare de 11,01 lei.
Plata în rate
Cei de la CET fac tot posibilul pentru a-şi recupera banii. Iar, în acest sens, acceptă chiar şi plata în rate a datoriilor. „Pentru recuperarea creanţelor, societatea noastră vine în întâmpinarea clienţilor prin aprobarea, la cererea acestora, a unor grafice de plată. Astfel, datoria acumulată poate fi eşalonată la plată”, spun cei de la compania de termoficare. Însă asociaţiile care nu solicită un grafic şi care nu doresc să achite restanţele sunt trase la răspundere. „Societatea va proceda la debranşarea clienţilor în cauză. Pe lângă disconfortul creat de lipsa încălzirii şi a apei calde, pentru a fi rebranşaţi la reţeaua de termoficare, clienţii trebuie să achite restanţa sau prima rată din graficul de eşalonare, împreună cu taxa de rebranşare, care în prezent este de 503,02 lei pentru rebranşarea apei calde şi 537,17 lei pentru rebranşarea încălzirii”, ne mai anunţă cei de la CET.
Şi procesele
Cum, însă, nu toate asociaţiile de proprietari acceptă să plătească restanţele, există şi acţiuni în instanţă pentru recuperarea datoriilor. Marina Plaveţi, purtătorul de cuvânt al CET Hidrocarburi, ne-a informat că, în prezent, există 217 acţiuni în diferite faze procedurale pentru recuperarea facturilor restante şi ale penalităţilor. „Există 217 acţiuni în prezent, aici fiind incluse angajamentele de plată, medierile, acţiunile în instanţă şi executările silite”, spune Marina Plaveţi.
Şi mai mulţi
Cele 363 de asociaţii de proprietari şi locatari nu sunt singurele datornice la CET Hidrocarburi. Potrivit celor indicate de reprezentanţii companiei de distribuţie a agentului termic, sunt alte câteva zeci de asociaţii care au datorii. Însă datoriile sunt mici, sub 10 lei, şi nu au fost incluse pe lista restanţierilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!